Shujšani PlayStation 3

Posnetki in šušljanja o domnevni reviziji konzole PS3, ki so se med poletjem svaljkali po spletu, so se izkazali za pristne. Od septembra dalje je Sonyjev multimedijski paradni konj tanjši, krajši, varčnejši in, verjetno še najpomembneje, cenejši.

Pred slabimi tremi leti, ko je opevani naslednik veleuspešnega PlayStationa 2 z nekaj predporodnimi težavami vendarle privekal na svet, si nihče ni drznil niti pomisliti, da bo danes po prodajnih številkah sobnih igralnih konzol na tretjem mestu. Ne samo, da ga je nadkrilil takrat podcenjevani Nintendo Wii, tudi leto prej izdani Xbox 360 v tem trenutku še vedno slavi konkretno večje število uporabnikov. Eden glavnih razlogov za nezavidljivo situacijo PS3-ke je (bila) seveda visoka cena konzole, ki je štartala s prodajno ceno 500 € in kasneje padla na še vedno visokih 400 €, zaradi zapletenega skupka napredne in drage elektronike pod pokrovom konzole pa je bila konkretna miniaturizacija, znižanje stroškov izdelave in posledično nižja prodajna cena do nedavnega nemogoča.

Nič več. Novi PlayStation 3 je za 32 % manjši, za 36 % lažji in za 34 % varčnejši od debelušnega in energetsko požrešnega predhodnika. Odsevno površino, ki je delovala kot magnet za prah in prstne odtise, je zamenjala matte črna barva, PS3 logo je malenkostno predrugačen, 2 USB priključka sta še vedno prisotna in prisebna, odslovila pa sta se žal na dotik občutljiva gumba, ki sta ju zamenjala cenejša (in bolj cenena) primerka. Pod pokrovom razen pomanjševanja določenih komponent ni prišlo do večjih sprememb: vgrajen Wi-Fi, BD-ROM še vedno zavzema glavnino drobovja, trdi disk, katerega menjava je še vedno relativno enostavno opravilo, pa ima tokrat kapaciteto 120 GB. Kompatibilnost s PS2 igrami se žal ni vrnila, šmrk.

Čeprav naj bi bil shujšani PS3 za tretjino manj energetsko požrešen, se je na prvih testih izkazalo, da pri vseh glavnih opravilih (igranje iger, gledanje filmov, brskanje po PSN) pravzaprav porabi skoraj pol manj energije kot doslej, kar je nedvomno razveseljiva novica za okolju naklonjene in varčne uporabnike. Bil naj bi tudi tišji od že tako tihega predhodnika (sploh v primerjavi s starejšimi različicami Xbox-a 360), hitrost Blu-ray pogona (2X) pa žal ostaja približno enaka (beri: enako počasna). Če posedujete Sony Bravia televizor, boste lahko z njenim daljinskim upravljalnikom uporabljali glavne funkcije novega PlayStationa 3, tu pa se zgodba o najpomembnejših detajlih pomanjšanega PlayStationa 3 počasi konča.

In cena? Za novinca trgovci zahtevajo 300 evrov, za enako ceno se pa rešujejo tudi zaloge prejšnjih modelov. PS3 stane tako še vedno več kot Xbox 360 ali Wii in je še daleč od tiste magične meje, ko bo dostopen širšemu krogu kupcev, vendar so trije stotaki vseeno dokaj sprejemljiva cena za igralno konzolo z nekaj odličnimi ekskluzivnimi igrami, ki je obenem tudi napreden Blu-ray/multimedijski predvajalnik. No, vsekakor sprejemljivejša, kot je bila doslej …

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.