Slovo Billa Gatesa

Od 7. do 10. januarja je v Las Vegasu že tradicionalno potekal eden največjih sejmov zabavne elektronike, CES. Dan pred uradno otvoritvijo je imel svojo konferenco, tako kot že mnoga leta doslej, oče Microsofta Bill Gates (spet v tIstem puloverju) in svetovno občestvo razsvetlil s svojim prav tako tradicionalnim nagovorom. Z njegovim odhodom v “pokoj” (beri: v ozadje), pa je te tradicije letos nepreklicno konec. In kaj je ob “koncu” svoje kariere povedal eden najbolj znanih zemljanov?

Navkljub premnogim špekulacijam, nič pretresljivega, pravzaprav. Rdeča nit njegovega enajstega nagovora je bilo iztekanje t.i. “prve digitalne dekade” in začetek druge. Le-to bodo, sodeč po Gatesovi viziji bližnje prihodnosti, zaznamovali trije poglavitni faktorji: povezljivost z vsem in povsod, razširitev visoke ločljivosti (HD) in napredek na področju vmesnikov (zasloni na dotik, glasovni ukazi, mahanje Wii-daljincev, itd.). Preden se je govor spremenil v klasično Microsoftovo samohvalo, smo imeli čast videti razmeroma smešen kratek filmček, v katerem se Bill šali na svoj račun glede tega, kaj bo sedaj v “pokoju” sploh počel. Video, v katerem Gates z Matthew McConaugheyem dviguje uteži, “poje” v družbi Jay Z-ja, Bonotu igra Guitar Hero, gre na avdicijo za film Stevena Spielberga, svoj obraz pa pokažejo tudi George Clooney, Hillary Clinton in še nekaj znanih obrazov, je bil za mnoge verjetno vrhunec nagovora.

Sledila je, kot smo že dejali, samohvala. Vista je uspešnica, Windows Live je dozorel, Windows Mobile pa postaja vse naprednejši (povezljivost z avtomobili in podobno). Brez omembe nove Microsoftove video storitve/tehnologije Silverlight, ki bo v kmalu dokazala svoje sposobnosti v obliki Microsoftove kolaboracije s televizijsko hišo NBC pri prenašanju letošnjih Olimpijskih Iger v Pekingu, seveda ni šlo.

Gatesa je na odru kmalu nasledil Robbie Bach in nadaljeval o uspehih: doslej so prodali 17.7 milijonov Xbox 360 konzol , Xbox Live! je dosegel 10 milijonov uporabnikov, na omenjenem servisu se pred kratkim pridobljenim filmom kmalu pridružujejo tudi TV serije, njihova dokaj sveža storitev IPTV poimenovana Mediaroom ima že milijon uporabnikov, Zune je baje uspeh in ga naprej razvijajo, Windows Mobile bo pa v prihodnosti omogočal še boljšo povezljivost in funkcionalnost. Vse je oh-in-sploh, skratka.

Konferenco so zaokrožile kratke “degustacije” bližnje prihodnosti, v kateri bomo priča predvsem evoluciji že obstoječih tehnologij: oblikovanje  zunanjega videza izdelkov pred nakupom; kazanje s telefonom (prototip je za zdaj še velikosti opeke) na določene stavbe (recimo Kolosej) in nakup karte/rezervacije/česarkoli preko ob tem prikazanega vmesnika in podobno. Kako pa je Bill Gates zaključil to svojo zadnjo tehnološko pravljico? Tako, da je v družbi Slasha (ja, tIstega Slasha) za kratek čas požulil plastično kitaro in odkorakal z odra. Bach je rekel, da se bo naslednje leto vrnil, Gates pa pač ne. In to je bilo to.

Čeprav so bili mnogi nad konferenco razočarani (predvsem igričarji, katerim niso pokazali nobene nove igre), to niti ni preveč presenetljivo. Smo ob odhodu Billa Gatesa pričakovali ognjemet? Da bo to veliko prelomnico velikega podjetja pospremila najava nečesa prelomnega? Ne. Pač, Bill Gates se umika in vajeti prepušča svojim naslednikom. Tudi Bill Gates je navsezadnje zamenljiv. Vseeno; čestitke, Bill. Želimo ti veliko uspeha pri razdajanju svojega bogastva v dobrodelne namene.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.