Spotify v finančnih težavah zaradi podkastov

Platforma za pretočno predvajanje glasbe Spotify se je v zadnjem tednu znašla v resnih težavah. Uporabniki so množično začeli prekinjati svoje naročnine.

Zakaj ljudje prekinjajo naročnine?

Platforma je poleg glasbe dom različnih vrst podkastov, eden od najbolj znanih je The Joe Rogan Experience, kjer komik in komentator UFC borilnih veščin trikrat na teden intervjuja različne osebnosti. Gostje tako variirajo med različnimi komiki, igralci, politiki, filozofi, profesorji in zdravniki.

Rogan je na podkastu v času epidemije gostil kar nekaj spornih ljudi, ki so javno nasprotovali cepivom proti koronavirusu ali so med pogovorom govorili neresnične podatke. Najbolj očiten primer tega se je zgodil decembra, ko je skupina znanstvenikov in zdravnikov Spotifyu poslala odprto pismo, v katerem je prosila, naj nad Roganom začne izvajati politiko napačnih informacij.

Gost v Roganovi takrat zadnji oddaji je bil doktor Robert Malone, ki je trdil, da ljudje v učinkovitost cepiv proti koronavirusu verjamejo le zaradi »psihozne tvorbe množice«. Navedli so tudi več zavajajočih in lažnih trditev, ki jih je Rogan med epidemijo podal na podkastu. Izpostavili so primera, ko je dejal, da so cepiva mRNA »genska terapija« ter ko je promoviral uporabo ivermektina za zdravljenje okužbe z virusom.

Posledično so se v ZDA začeli stopnjevati pritiski, da se Roganov podkast cenzurira ali celo odmakne iz platforme. Spotify je leta 2020 z Roganom sklenil 100 milijonov težek posel za licenco njegovega podkasta.

Odziv Spotifya

Pritiski so se z vsako sporno epizodo stopnjevali in v preteklih tednih je več glasbenikov zahtevalo, da se odstrani Roganov podkast ali njihove pesmi. Med njimi je bil tudi Neil Young. Spotify je po pričakovanju podprl Rogana in iz platforme umaknil Youngove pesmi. Skrb glede neresničnih informacij o cepivu na platformi sta izrazila tudi princ Harry in njegova žena Meghan. Oba sta s Spotifyem namreč podpisala milijonski pogodbi o ustvarjanju različnih vsebin.

Vseeno so pri Spotifyu priznali napako in napovedali, da bodo sporne epizode vseh podkastov, ki bodo govorile o cepivu in koronavirusu vsebovale posebno obvestilo/opozorilo o vsebini. Rogan je njihovo odločitev podprl. Dodali so tudi, da so v času epidemije zaradi kršitev vsebine odstranili že čez 20 tisoč epizod različnih podkastov. Med njimi ni bilo nobene epizode Roganovega podkasta.

Kaj pomeni obvestilo o vsebini?

Objavo o spremembah je na Twitterju delil tudi soustanovitelj in izvršni direktor Daniel Ek. V njej piše, da je Spotify »dolžan narediti več za zagotavljanje ravnovesja in dostopa do splošno sprejetih informacij medicinskih in znanstvenih skupnosti, ki nas vodijo skozi ta čas«. V svojem zapisu Ek ni omenil Rogana in njegovega podkasta.

Obvestilo o vsebini bo poslušalce usmerilo v center za covid-19. Ta bo omogočal enostaven dostop do najnovejših podatkov. Te bodo temeljili na dejstvih, pridobljenih s strani znanstvenikov, zdravnikov, akademikov in organov javnega zdravja po vsem svetu. Imeli bodo tudi dodatne povezave do zaupanja vrednih virov.

Središče covid-19, ki že deluje, je podobno seznamu predvajanja. Namesto povezav na zunanje vire središče združuje serije podkastov, kot so BBC World Service, Politico, CNN en Español, ABC News in Bloomberg. Tematika vseh podkastov je javno zdravje s poudarkom na pandemijo.

Oglasil se je tudi Rogan, ki je dejal, da je že v preteklosti in bo tudi v prihodnosti iskal goste, ki imajo o cepivih drugačna oziroma pozitivna mnenja. Prav tako je zanikal, da je njegov podkast širil napačne informacije. Po njegovih besedah naj bi se »informacije okoli koronavirusa in cepiva ves čas spreminjale«. Zaključil je, da bo njegov cilj tudi v prihodnosti delati bolj uravnotežen prikaz problematike.

Prejšnji članekBo Putin napadel Ukrajino?
Naslednji članekDomorodni Perujci so hrbtenice nabadali na palice

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.