Sprememba v kodi, ki lahko zmanjša porabo energije v rudarjenju bitcoinov za 99 %

Prague, Czech Republic - May 23, 2018: Bitcoin, Ethereum and Ripple coins - largest cryptocurrencies by market capitalization lying on computer motherboard on May 23, 2018 in Prague, Czech Republic.
Foto: josefkubes iz iStock

Bitcoin je vse prej kot okolju prijazna kriptovaluta, saj porabi ogromne količine električne energije. Vse to pa bi se lahko spremenilo s spremembo v kodi, ki bi znižala porabo električne energije za 99 %.

S preprosto spremembo načina preverjanja transakcij bi lahko zmanjšali energetsko potratno rudarjenje bitcoinov.

Po nekaterih podatkih rudarjenje bitcoinov že porabi toliko energije kot celotna Švedska, njegova naraščajoča priljubljenost pa v ZDA oživlja propadajoča podjetja, ki ponovno uporabljajo fosilna goriva. Toda vse to bi se lahko spremenilo s preprosto zamenjavo načina kodiranja, je zapisano v kampanji, ki se je začela v torek.

Kampanjo z naslovom »Spremeni kodo, ne podnebja« usklajujejo organizacije Environmental Working Group, Greenpeace ZDA in več skupin, ki se borijo proti obratom za rudarjenje bitcoinov v svojih skupnostih. Pozivajo k spremembi načina rudarjenja bitcoinov, da bi se tako spopadli z njihovim prevelikim ogljičnim odtisom. Če še do izpred nekaj let rudarjenje kriptovalut ni obstajalo, je zdaj en izmed najbolj onesnažujočih dejavnosti na svetu.

Problem je v programski kodi

Kovanci, ki ponazarjajo kriptovalute, položeni ob grafični kartici

Programska koda, ki jo uporablja bitcoin in je znana kot »dokaz o delu«, zahteva uporabo ogromnih računalniških polj za potrjevanje in varovanje transakcij. Je način preverjenja, ali je »kriptorudar« rešil izjemno zapletene kriptografske uganke, ki so potrebne za dodajanje kriptovalute v kriptodenarnico.

Konkurenčna kriptovaluta ethereum prehaja na drug sistem. S sistemom »proof of stake« (dokaz deleža) bodo znižali porabo električne energije za 99 %. V tem modelu rudarji zastavijo svoje kovance za preverjanje transakcij. Lažno prikazovanje deleža pa vodi v (velike) globe.

Ker se vrednost in uporaba kriptovalut povečujeta, organizatorji kampanje trdijo, da mora bitcoin slediti temu zgledu ali pa najti drugo, manj energetsko intenzivno metodo.

ZDA so zdaj vodilne v svetu na področju rudarjenja kriptovalut, potem ko je Kitajska maja lani začela zatirati rudarjenje in trgovanje z njimi.

Bitcoin obudil propadla podjetja

Črno-bela slika zapuščene tovarne

Premogovne elektrarne, ki so bile v mirovanju ali bile celo predvidene za zaprtje, se zdaj oživljajo. Posvečajo se izključno rudarjenju bitcoinov. Tudi plinske elektrarne, ki so bile v številnih primerih vse bolj ekonomsko nekonkurenčne, so zdaj namenjene rudarjenju bitcoinov.

V ZDA je to velik problem, saj so se tudi Američani zavzeli za ogljično nevtralnost. To pa bodo težko dosegli, če se bodo prebujala podjetja s fosilnimi gorivi.

Obnovljivi viri v svetu kriptorudarjenja so le pljunek v morje

Veterne turbine v ameriški puščavi

Nekateri rudarji bitcoinov so pred kratkim začeli svoje dejavnosti napajati z obnovljivo energijo iz vetra in sonca. Takšne poteze so vsekakor dobro namerne. Strokovnjaki pa vseeno dodajajo, da nekaj butičnih vetrnih ali sončnih elektrarn, ki napajajo nekaj rudarskih dejavnosti, ne bo dovolj za preprečevanje okoljskih težav. Rast fosilnih goriv prehiteva rast obnovljivih virov pri rudarjenju bitcoinov. Glavno dejstvo za to je, da so fosilna goriva občutno cenejša.

Veliko je tudi pasti na prehodu v ogljično nevtralnost

Črpala za nafto, ki jo črpa sedi travnika

Brez spremembe kode bo temeljni problem ostal. Koda »spodbuja veliko porabo energije«, je dejal Chris Larsen, ustanovitelj in izvršni predsednik podjetja za kriptovalute ripple ter podnebni aktivist.

Po njegovih besedah je ena od »nočnih mor« scenarij, da Kitajska, ZDA in EU res preidejo v ogljično nevtralnost, a države, bogate s fosilnimi gorivi, preidejo na rudarjenje bitcoinov, da bi ohranile svoje delovanje in bogastvo.

»Predstavljajte si Savdijce, ki sedijo na vsej tej nafti, katere cena je približno pol centa na kilovatno uro. Noben obnovljiv vir se s tem ne more kosati,« je dejal Larsen. »Rudarjenje bitcoinov bi lahko bil neskončen motor za monetizacijo fosilnih goriv. To bi bila nočna mora.«

Kampanja je v polnem teku

Moški z jakno z napisom greenpeace

Kampanja se začenja z digitalnim oglaševanjem v časopisih Wall Street Journal, New York Times, Marketwatch, Politico, Facebook in drugih publikacijah. Te organizacije tudi pritiskajo na največje vlagatelje v bitcoin, da pozovejo k spremembi kodeksa. »V tem svetu z vsemi temi pametnimi ljudmi mora obstajati boljša rešitev,« je za konec dejal Larsen.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekPoznate pametni telefon Huawei nova 9 SE?
Naslednji članekOrganiziraš dogodek? Ne pozabi na varnostne pregrade!
Žan T. Urbanija

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.