Telefonirajmo »zastonj«!

Pri podjetju Skype Technologies ponujajo programsko opremo, ki uporabnikom omogoča brezplačno telefoniranje preko interneta. V igri pa je tudi – sicer plačljiva – storitev, ki uporabnikom omogoča cenejše klice do vseh telefonov po svetu iz domačih računalnikov.

Majhno luksemburško telefonsko podjetje je namreč čez noč postalo velikan na področju spletne telefonije. S svojim programskim paketom Skype so zadeli puščico neposredno v srca uporabnikov, ki si želijo zanesljive in poceni (ali celo brezplačne) komunikacije. Program Skype je v letu dni zabeležil kar 150 milijonov prenosov s spleta, redno pa ga uporablja preko 20 milijonov ljudi širom sveta – med njimi tudi številni Slovenci. Enostavna in poceni uporaba sta namreč več kot odlična razloga za tovrstni način komunikacije.

V naslednjih vrsticah bo opisana uporaba programa Skype. Datoteko za brezplačni prenos s spleta najdete na spletni strani podjetja www.skype.com. Ob namestitvi se je potrebno registrirati – torej vnesti uporabniško ime in geslo, takoj zatem pa že lahko telefoniramo. Osnovno okno programa postreže z vsemi bistvenimi informacijami. V njem vidimo vse naše kontakte in njihovo (ne)dosegljivost. Manjše okence spodaj je namenjeno sporočilom o zgrešenih klicih ali glasovni pošti. Klicanje je otročje enostavno. Med kontakti poiščemo osebo, ki jo želimo poklicati, in kliknemo na velik zelen gumb z oznako telefona. Klici preko Skype strežnikov so kristalno jasni, prenos ne odžira več kot 5 Kb/s pasovne širine, tako da bo telefoniranje užitek tudi na klicnih modemskih povezavah v splet. Pogovor enostavno končate s pritiskom velikega rdečega gumba. Skype pa ponuja več kot 1-na-1 komunikacijo. Vzpostavite lahko tudi konferenčni klic z do štirimi drugimi uporabniki. Program omogoča tudi prenašanje datotek med uporabniki. Storitev uporablja enkripcijo (tako kot celoten Skype) in omogoča prenos datotek brez velikostnih omejitev. Vsi ljubitelji spletnih klepetalnic bodo navdušeni nad možnostjo hkratnega dopisovanja z do 48 prijatelji!
Najceneje jo bomo odnesli, če bomo za telefoniranje uporabili slušalke z mikrofonom, saj nas bo omenjena investicija veljala vsega par tisočakov, poleg tega pa nudi bistveno več zasebnosti kot kombinacija mikrofona in računalniških zvočnikov.

Seveda so proizvajalci telefonov in slušalk hitro zavohali novo priložnost in na tržišče poslali posebej za Skype prirejene telefone. Tudi sicer je ponudba tovrstnih napravic za komuniciranje že zelo pestra. Pogovor s telefonom nam je še vedno bolj domač kot uporaba slušalk ali mikrofona. Tudi sam postopek telefoniranja je preprost, saj imamo vse številke shranjene v računalniku, kjer so le klik stran. Seznam prejetih in oddanih klicev ter podrobna statistika pa bosta zadovoljila vse pikolovce.

S SkypeOut storitvijo je moč preko interneta klicati tudi na vse stacionarne in mobilne številke širom sveta. Cene so za ZDA, Evropo ter razvite države Vzhoda resnično ugodne in bistveno nižje od klasične telefonije. Za uporabo te storitve se je potrebno najprej registrirati na spletni strani www.skype.com in si napolniti dobroimetje na računu (podobno kot predplačniški paketi mobilne telefonije pri nas).

Cenik zanimivejših povezav (cene veljajo za minuto pogovora):
– večina Evrope……….€0.017
– ZDA……………………€0.017
– Avstralija….. ….€0.017
– Nemčija (Vodafone)….€0.251
– Srbija in ČG………….€0.093
– Makedonija…………..€0.176
– Kitajska……………….€0.022
– Taiwan………………..€0.022
– Slovenija…………….€ 0.052
– Slovenija – mobilna omrežja…..€ 0.239

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.