Twitch doletel hud vdor v zasebne podatke uporabnikov!

Priljubljena platforma Twitch je najnovejša žrtev uhajanja informacij in podatkov. Podjetje je sporočilo, da je ušlo za več kot sto gigabajtov podatkov in informacij. Dokumenti razkazujejo zaslužke najbolj priljubljenih »streamerjev« platforme in podjetja, ki ga ima v lasti, Amazon, za zadnji dve leti. Kot so pojasnili v izjavi za javnost, delajo vse potrebno, da pridejo stvari do dna. Poleg zaslužkov so bile ukradene tudi druge informacije, uhajanju informacij pa še ni konec.

Dokument razkril zaslužke, informacije in še kaj

Dokument, ki je bil razkrit javnosti, razkriva zaslužke Twitch streamerjev vse od avgusta 2019 pa do trenutnega meseca oktobra. Čeprav so pri Twitchu poudarili, da je situacija resna in jo želijo čim prej končati, pa je škoda narejena. Podatki prikazujejo zaslužke mnogih uporabnikov platforme za igranje iger.

Streamer igre Fortnite BBG Calc je za britanski BBC povedal: »Dokument je moje zaslužke zadel sto odstotno.« Da je dokument točen, je potrdilo še nekaj drugih uporabnikov, ki so tako ali drugače pokomentirali uhajanje informacij. Med največjimi zaslužkarji so tako tudi CriticalRole, xQC in Summit1g.

Gre za prvi dokument, če gre verjeti imenu

Twitch sicer velja za eno izmed platform, ki želi zaslužke svojih uporabnikov zavarovati pred javnostjo. Ta dogodek je tako zelo neželen pri podjetju, ki je vodilno v svoji veji igranja iger. Morda je to prišlo tudi ob nekoliko nepravem času, saj se pojavljajo novi tekmeci, ki z visokimi zneski privabljajo nove uporabnike. Eden izmed njih je YouTube Gaming, ki je jasno nakazal rivalstvo Twitchu.

Uporabnike Twitcha so že opozorili na nastalo situacijo
Uporabnike Twitcha so že opozorili na nastalo situacijo

Poleg zaslužkov pa dokument razkriva tudi izvorne kode spletne strani in tehnične podatke izdelkov, ki še niso razkriti javnosti. Vključuje tudi datoteke, do katerih so lahko dostopali le zaposleni pri podjetju (core config packages, devtools, infosec). Še bolj pa se situacija zaplete pri poimenovanju dokumenta, ki v imenu vsebuje besedi »Part One«. To bi znalo pomeniti, da je ukradenih dokumentov še več in bi lahko luč sveta ugledali v naslednjih dnevih.

Pojavljajo pa se že govorice o tem, da naj bi bil to trik samega podjetja za še dodatno zvišanje tekmovalnosti med uporabniki. Uporabniki, ki so na seznamu, bodo želeli biti višje in bodo na platformi preživeli še več časa. A to so le ugibanja.

V zadnjih tednih so potekali tudi protesti glede neukrepanja podjetja zaradi naraščajočega sovraštva na Twitchu. Protesti #DoBetterTwitch so potekali že v avgustu, ko so se uporabniki za en dan odklopili od platforme in opozorili na vse bolj vidno težavo.

Protesti DoBetterTwitch potekajo zaradi sovraštva na platformi
Protesti DoBetterTwitch potekajo zaradi sovraštva na platformi

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek3 ideje za zdrav in preprost zajtrk
Naslednji članekModni trendi letošnje jeseni

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.