Vancouver se bo ogreval z Bitcoini

Rudarjenje kriptovalut je iz energijske perspektive izredno potratno. Računalniki, ki se v ta namen uporabljajo, morajo biti zmožni izvajati veliko število kompleksnih komputacij, katerih cilj je ustvariti nov člen, nov block, v dolgi verigi, sestavljeni iz prejšnjih členov ali blockov. Zato se principu, po katerem delujejo, tudi reče blockchain.

Blockchaini delujejo kot virtualni, javni zapisnik prodaj, ki vsebuje sledi vsake prodaje. Ta se hrani v vsakem členu/blocku, zato je nanje težko vplivati, kar preprečuje ponarejanje in podobne sleparije.

Bitcoin na pedestalu, v ozadju grafi

Kot sem že omenil, take komputacije porabijo ogromno električne energije, ki pa se v veliki večini pretvori v toploto. Kanadsko podjetje MintGreen je spoznalo, da je hlajenje takih računalnikov ne le predrago in neodgovorno, ampak tudi zapravljen potencial. Zato so s kanadskim mestom Vancouver sklenili pogodbo za implementacijo njihovih digitalnih grelnikov.

Večerni Vancouver

Kaj so digitalni grelniki, se sprašujete? To so računalniki, ki bodo 365 dni na leto rudarili kriptovalute: toploto, ki jo oddajajo, pa bodo preusmerili v sto stanovanjskih in komercialnih stavb. S tem naj bi v obliki gretja povrnili kar 96 % elektrike, ki je bila porabljena za rudarjenje.

Pogodba je posledica vancouvrske zelene odločbe, ki si prizadeva za izničevanje učinka tople grede do leta 2050, ter drastično zmanjšanje emisij do leta 2040. Vpeljevanje grelnikov načrtujejo že za leto 2022.

V podjetju se zavedajo problema onesnaženja in klimatskih sprememb ter verjamejo, da so njihovi digitalni grelniki prvi korak do energijsko odgovornega in čistega Vancouvra. Danes Kanada, jutri svet.

Vir: North Vancouver to be World’s First City heated by Bitcoin

Junior novinar

Prejšnji članekHuawei nova 9 od danes na voljo za prednaročilo
Naslednji članekOcena filma: Dune

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.