Vodič po nakupu monitorja (del 1): vrste panel

Profile of a hispanic freelancer wearing glasses and reading the coding software on the computer. Focused programmer checking the app code
Foto: Antonio_Diaz iz iStock

Monitor je eden izmed najpomembnejših delov računalniške opreme, saj na njem vidimo vse, kar počnemo na računalniku. Zato je pomembno, da izberemo monitor, ki ustreza našim potrebam in pričakovanjem. V tem članku vam bomo podali nekaj nasvetov, na kaj morate biti pozorni pri nakupu monitorja.

Razložene vrste televizorjev in žargon: TN, IPS in VA

Če želite kupiti nov monitor za svoj računalnik ali prenosnik, se morate najprej odločiti, katero vrsto panela boste izbrali. Panel je del monitorja, ki prikazuje sliko in vpliva na njeno kakovost. Na trgu obstajajo tri glavne vrste panelov: TN, IPS in VA. Vsaka ima svoje prednosti in slabosti, ki jih morate upoštevati glede na vaš proračun in namen uporabe.

TN (Twisted Nematic)

TN paneli so najcenejši in najhitrejši paneli na trgu. Uporabljajo tehnologijo zasukanega nematika (Twisted Nematic), ki spreminja poravnavo kristalov v tekočem kristalu pod vplivom električnega polja. To omogoča prehod ali blokado svetlobe skozi polarizacijske filtre.

Prednosti

 • Nizek strošek: TN paneli so najbolj dostopni med vsemi vrstami panelov. Lahko najdete dobre TN monitore za manj kot 100 evrov.
 • Hitrost: TN paneli imajo najhitrejši odzivni čas med vsemi vrstami panelov. Odzivni čas je čas, ki ga potrebuje piksel za spremembo barve. Hitrejši odzivni čas pomeni bolj gladko sliko pri igranju iger ali gledanju videov z visoko hitrostjo.

Slabosti

 • Slabi vidni koti: TN paneli imajo najslabše vidne kote med vsemi vrstami panelov. Vidni kot je kot, pod katerim lahko gledate sliko na monitorju brez izgube kakovosti. Pri TN panelih se slika hitro poslabša, ko gledate monitor z leve, desne, zgoraj ali spodaj.
 • Nizka reprodukcija barv: TN paneli imajo tudi najslabšo reprodukcijo barv med vsemi vrstami panelov. Reprodukcija barv je sposobnost monitorja, da prikaže širok spekter barv. Pri TN panelih so barve pogosto blede in črnine temno sive namesto globokih črnin.

IPS (In-Plane Switching)

IPS paneli so paneli z visoko kakovostjo slike in širokimi vidnimi koti. Uporabljajo tehnologijo poravnave v ravnini (In-Plane Switching), ki spreminja poravnavo kristalov v tekočem kristalu tako, da so vzporedni s polarizacijskimi filtri. To omogoča boljši prehod svetlobe in bolj natančno prikazovanje barv.

Prednosti

 • Široki vidni koti: IPS paneli imajo najširše vidne kote med vsemi vrstami panelov. Vidni kot je kot, pod katerim lahko gledate sliko na monitorju brez izgube kakovosti. Pri IPS panelih se slika ne spremeni, ko gledate monitor z leve, desne, zgoraj ali spodaj.
 • Visoka reprodukcija barv: IPS paneli imajo tudi najboljšo reprodukcijo barv med vsemi vrstami panelov. Reprodukcija barv je sposobnost monitorja, da prikaže širok spekter barv. Pri IPS panelih so barve bolj realistične in žive kot pri TN ali VA panelih.

Slabosti

 • Visok strošek: IPS paneli so najdražji med vsemi vrstami panelov. Lahko stanejo več kot 300 evrov za dober IPS monitor.
 • Počasnost: IPS paneli imajo najpočasnejši odzivni čas med vsemi vrstami panelov. Odzivni čas je čas, ki ga potrebuje piksel za spremembo barve. Počasnejši odzivni čas pomeni manj gladko sliko pri igranju iger ali gledanju videov z visoko hitrostjo. Pri IPS panelih lahko pride do zamegljenosti ali sledenja slike pri hitrih premikih.

VA (Vertical Alignment)

VA paneli so paneli z visokim kontrastom in globoko črno barvo. Uporabljajo tehnologijo vertikalne poravnave (Vertical Alignment), ki spreminja poravnavo kristalov v tekočem kristalu tako, da so pravokotni na polarizacijske filtre. To omogoča boljšo blokado svetlobe in bolj temno ozadje.

Prednosti

 • Visok kontrast: VA paneli imajo najvišji kontrast med vsemi vrstami panelov. Kontrast je razlika med najsvetlejšim in najtemnejšim delom slike. Višji kontrast pomeni bolj dramatično in bogato sliko.
 • Globoka črna: VA paneli imajo tudi najglobljo črno barvo med vsemi vrstami panelov. Črna je odsotnost svetlobe na monitorju. Globlja črna pomeni manj osvetlitve ozadja in manj odboja svetlobe.

Slabosti

 • Slaba reprodukcija barv: VA paneli imajo slabšo reprodukcijo barv od IPS panelov. Reprodukcija barv je sposobnost monitorja, da prikaže širok spekter barv. Pri VA panelih so barve pogosto nasičene ali izprane.
 • Duhovi: VA paneli imajo tudi problem z duhovi pri hitrih premikih slike. Duhovi so artefakti na sliki, ki nastanejo zaradi prepoznega prehoda pikslov iz ene barve v drugo. Pri VA panelih lahko opazite sledove predhodne slike na naslednji.

Plačajte pravo ceno: ugodne ponudbe so na voljo

Medtem ko boste s plačilom polne cene vedno dobili najnovejše funkcije in najboljše zmogljivosti, veliko kupcev odlaša, ker menijo, da so trenutni televizorji predragi. Resničnost je taka, da televizorji niso le vedno boljši, ampak še nikoli niso bili tako dostopni. Medtem ko lahko vrhunski modeli zlahka dosežejo ceno do 2000 evrov, je na voljo veliko odličnih televizorjev – skupaj z vso ločljivostjo 4K, podporo za HDR in pametnimi funkcijami, ki jih priporočamo – za veliko manj. Še bolje, skoraj vedno se obeta odlična razprodaja in če ste pripravljeni nekoliko popustiti, lahko pri nakupu naslednjega televizorja prihranite na tisoče evrov.

eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Glavni urednik

Prejšnji članekObjavljen je Javni poziv za spodbujanje podjetniških kompetenc pri mladih
Naslednji članekOcena filma: Ljubezni Patricie Highsmith (25. FDF)
logo big bang
eprodaja@bigbang.si|01 362 60 00| Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Matjaž Lesjak

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.