Vstopite v čarobni svet mobilne fotografije s Huaweiem

Vsaka fotografija predstavlja potep s svojim začetkom in koncem. In tako kot vsak potep, zahteva primerno opremo in kanček navdiha. Naj vam pri iskanju prave smeri na fotografskem natečaju Huawei Next Image 2020 pomagajo lanskoletni zmagovalci.

Bodite pripravljeni na nove pustolovščine

Kadarkoli držite pametni telefon v roki, ne pozabite, da je fotografiranje z njim posebna pustolovščina. Naj vas ne bo strah uporabiti še ne poznane funkcije in poskušajte na novo odkriti svet okoli sebe tako, da ga posnamete iz različnih kotov. Strokovnjaki, ki so odločali o zmagovalcih dosedanjih natečajev, poudarjajo, da čustva, ki jih izžareva fotografija, določajo njeno vrednost. Zato raziščite različne smeri pogleda na prizor, uresničite zamisel, ki se vam plete v glavi in sodelujete na natečaju Next Image 2020.

Kateri poti slediti?

Morda boste odgovor našli v lanski zmagovalni zgodbi čudeža rojstva. Napolnjena je z različnimi čustvi. Od tesnobe čakanja na bolnišničnem hodniku, do trenutka prežetega z ljubeznijo, ko mati drži novorojenčka prvič v naročju. Vzemite jo kot primer, kako s fotografijami poveste popolno zgodbo.

Pokažite svoja čustva!

Čeprav sodi med vizualne umetnosti, pa fotografija ni toliko osredotočena na to kaj kaže, ampak kakšna čustva vzbudi v opazovalcu. Vsak uspešen fotograf vam bo povedal, da če se ne dotakne vas, se tudi drugih ne bo. Okus je sicer subjektivna stvar, odvisna od posameznika, čutimo pa podobno, neodvisno od občutka za estetiko.

Pogoj za zmago je zajem čim širšega obsega čustev, zato bo tudi letos presodno, da z avtentično fotografijo prepričate javnost in strokovno žirijo ter da gledalca popeljete po čustveni poti do zgodbe, ki jo ta skriva v sebi.

Dobro se pripravite

Profesionalni fotografi ves čas negujejo in izpopolnjujejo svoje veščine, ki so ključne za uspeh. Preden jo posnamejo, dobro premislijo o nastavitvah fotoaparata, načrtujejo pa tudi, kako želijo predstaviti zgodbo, ki jo bo fotografija nosila v sebi. Pritisk na sprožilec je le manjši delček, manjši korak na poti do odlične fotografije. Henri Cartier-Bresson pravi, da o fotografiji razmišlja preden in tudi potem, ko jo že posname. Bodite potrpežljivi, počakajte na pravi trenutek in pritisnite na sprožilec – tako bo nastala popolna fotografija za natečaj Next Image 2020.

Sentimentalno potovanje

Popotovanje ne pomeni nujno tudi gibanja po prostoru. Lahko je tudi ponovno odkrivanje poti, ki vodi do ljubljenih in do čustev, ki vas povezujejo z njimi. Portretna fotografija je zato odličen način, da vas fotograf približa predstavljeni osebi in začrta odnos med njima. Zato sprejmite manjši nasvet – kdor bo opazoval portret, bo spremljal pogled portretirane osebe. Razmislite pa tudi, kaj bo na fotografiji poudarjeno in se izogibajte nepotrebnim elementom. Prav tako ne pozabite, da je za uspeh potrebno pravo vzdušje in zaupanje, da se portretirana oseba odpre in pokaže svoj pravi »jaz«. Fotografija, ki je lani zmagala v kategoriji »Obrazi«, je odličen dokaz.

Poiščite navdih na fotografski razstavi »Trenutek«

Navdih za svojo fotografijo pa lahko poiščete tudi na razstavi »Trenutek«, ki je velik poklon mobilni fotografiji. Na razstavi si lahko ogledate dela priznanih slovenskih in hrvaških fotografov, med drugim Aleša Bravničarja, Jake Ivančiča in Tiborja Goloba, navdušila pa vas ne bo le z estetiko, ampak tudi svoji posebnim značajem – vse fotografije so bile namreč »ujete« s pametnimi telefoni Huawei. Razstava se trenutno nahaja na Reki, potem se seli v Zagreb in Split, nato pa septembra pot zaključuje v ljubljanskem Cityparku.

Kraji in datumi razstave:

 • Celje – Citycenter: 15. 7. – 21. 7
 • Reka – Tower Center: 22. 7. – 28. 7.
 • Zagreb – City Center East: 29. 7. – 4. 8.
 • Zagreb – City Center West: 5. 8. – 18. 8.
 • Split – City Center: 20. 8. – 26. 8.
 • Ljubljana – Citypark: 28. 8. – 10. 9.

Ujemite veter v jadra

Pripravljalni korak ste končali in že poznate pot, ki ji boste sledili. Torej je čas za, da dosežete cilj in se potegujete za eno od nagrad fotografskega natečaja Huawei Next Image 2020 ter osupnite svet in žirijo priznanih fotografov. Natečaj poteka na dveh ravneh, lokalni in globalni, zato imate več možnosti biti opaženi. Rok za prijave je 31. julij, prijavite pa se lahko tukaj: https://bit.ly/huawei-next-image-slovenija.

Na natečaj se lahko prijavijo lastniki pametnih naprav Huawei, na voljo pa jim je pet ustvarjalnih kategorij:

 • Blizu daleč: Uporabite fotografski sklop pametnega telefona za fotografiranje skritih »draguljev« in različnih perspektiv. Bodite znotraj ali zunaj.
 • Lahko noč: Ujemite zabavne trenutke ponoči ali pri šibki svetlobi. Poskušajte zajeti odsev vzdušja in bodite ustvarjalni.
 • Pozdravljeno, življenje: Slika pove več kot tisoč besed, zato ulovite in delite čustva ali navdih, ki jih je v vašem življenju polno.
 • Obrazi: Ujemite najbližje. Poskusite se v portretni fotografiji.
 • Pripovedovalec zgodb: S kolažem iz treh do devetih fotografij izrazite čustva in razkrite zgodbo, ki jo je spisalo življenje.

Uresničite svoje sanje

Tekmovalci lahko na globalni ravni natečaja osvojijo naslednje nagrade:

1) Glavna nagrada: Fotograf leta (3 dobitniki)

 • Denarna nagrada v vrednosti 10 tisoč ameriških dolarjev (pred obdavčitvijo) iz sklada Next Image.
 • Pametni telefon Huawei P40 Pro
 • Digitalno potrdilo o nagradi

2) Zmagovalci kategorij (15 dobitnikov)

 • Denarna nagrada v vrednosti tisoč ameriških dolarjev (pred obdavčitvijo) iz sklada Next Image.
 • Pametni telefon Huawei P40 Pro
 • Digitalno potrdilo o nagradi

3) Druga nagrada (50 dobitnikov)

 • Pametni telefon Huawei P40 Pro
 • Digitalno potrdilo o nagradi

4) Tretja nagrada (5 dobitnikov)

 • Pametni telefon Huawei P40 Pro
 • Digitalno potrdilo o nagradi

Huawei pa je letos zagotovil tudi dragocene nagrade za zmagovalce tekmovanja Next Image na lokalni ravni. Dobitnik nagrade za najboljšo lokalno fotografijo bo prejel pametni telefon Huawei P40, podeljeni pa bodo še štirje stativi Huawei Wireless za najboljše fotografije v preostalih kategorijah.

Več informacij o natečaju Huawei Next Image 2020 in možnostih sodelovanja najdete na uradni strani Huawei skupnosti: https://bit.ly/huawei-next-image-slovenija

Več o natečaju na globalni ravni pa na spletni strain https://bit.ly/huawei-next-image-global.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.