Xiaomijev prototip telefona z objektivom požel mešane odzive

Prototip Xiaomi 12S Ultra z objektivom Leica.
Je to naslednji korak v izboljšanju fotografiranja telefonov?

Xiaomi je izdal nov koncept telefona, na katerega lahko uporabnik pritrdi objektiv fotoaparata Leica. Gre za telefon 12S Ultra, ki so ga izdali letos in je bil že tako nekoliko drugačen. Ima namreč 2,5 cm veliko kamero. Takšna velikost kamere je seveda nenavadna za telefona in jo lahko vidimo na nekaterih fotoaparatih. S tem prototipom so pri Xiaomiju šli še korak dlje v ideji, da telefon deluje tudi kot fotoaparat.

V predogledu koncepta je možno videti, da bo telefon deloval z objektivi iz serije Leica M. Pri nenavadni novosti, gre za nadaljevanje sodelovanja med kitajskim gigantom in Leico. Podjetji sta sodelovali že pri razvoju same kamere pri prej omenjenem telefonu in zato je to logičen naslednji korak.

Od telefona, ki lahko fotografira v hibrid telefona in fotoaparata

Pri Xiaomiju pravijo, da ta zasnova spremeni pametni telefon v »profesionalno orodje za izdelavo fotografij«. Telefon tako ponuja prednosti verodostojne globinske ostrine, namesto programsko zasnovanih funkcij zameglitve ozadja, ki jih najdemo v večini pametnih telefonov.

Xiaomi 12S Ultra Concept video (via Xiaomi Weibo)

Vsekakor gre za zanimiv koncept, ki bi lahko konkretno spremenil svet mobilne telefonije in fotografije. Fotoaparati pametnih telefonov so v zadnjih letih naredili velik napredek. To so storili z uporabo računalniške fotografije, da so premagali razmeroma skromno strojno opremo senzorjev in leč.

Kljub temu se pri tem postavlja vprašanje, kakšne rezultate bi lahko dosegli z združevanjem fotografske umetne inteligence pametnega telefona s strojno opremo samostojne brezzrcalne kamere.

Pri Kitajskem gigantu dodajajo, da bi se njihov konceptni telefon za obdelavo fotografij opiral na svoj AI Image Solution in ponudil možnost fotografiranja v 10-bitni RAW. Objektiv, ki ga je mogoče pritrditi, bi se integriral z aplikacijo za kamero s funkcijami programske opreme, kot so poudarjanje fokusa, zebraste črte in histogram.

A če se vam ideja zdi zanimiva, vas moramo razočarati. Pri Xiaomiju nimajo načrtov, da bodo telefon z objektivom dejansko začeli prodajati. Podobno so storili s konceptom telefona brez gumbov, kjer se ekran zliva na vseh štirih koncih, ki so ga izdali februarja 2021.

VIRThe Verge
Prejšnji članekSe nam obeta okoljska katastrofa iz Afrike?
Naslednji članekWeb Summit 2022: Huawei predstavil impresivno rast in inovacije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.