Zgodovina interneta skozi mejnike

Aachen, Germany - March 14, 2014: Studioshot of an original Macintosh 128k called Apple Macintosh. This was the first produced Mac, released on january 1984
Foto: AAA-pictures iz iStock

Zgodovina interneta je obširna in bi lahko zapolnila kar nekaj knjig. V tem članku sem zbrala nekaj ključnih letnic in skoznje predstavila pomembne datume, ljudi, projekte, strani in zabavna dejstva. Vsi ti naj bi ti dali vsaj približno sliko, kako je internet nastal.

1969: Arpanet

Arpanet je bilo prvo delujoče omrežje, ki je delovalo na osnovi preklapljanja paketov (metoda grupiranja podatkov, ki so preko digitalnega omrežja preneseni v pakete). Devetindvajsetega oktobra 1969 so se računalniki med univerzama Stanford in UCLA prvič povezali. Postali so prvi gostitelji tega, kar bo nekega dne postal internet. Prvo sporočilo naj bi bilo »Login«, a se je povezava sesula na črki »g«.

Logični diagram omrežja marca 1977
Logični diagram omrežja marca 1977

1971: E-mail in projekt Gutenberg

E-mail se je začel kot poskus Raya Tomlinsona, da bi videl, ali si dva računalnika lahko pošljeta sporočilo. Prav tako je Tomlinson določil, da bo @ mejnik med uporabniškim imenom in računalniškim imenom (ta bo pozneje postal domena). Projekt Gutenberg pa se zavzema, da bi bili vsi javni dokumenti in knjige dostopni elektronsko in brezplačno. Posledica projekta je bilo rojstvo e-knjige.

1977: PC modem

Dennis Hayes in Dale Heatherington sta razvila prvi PC modem, ki se je začel prodajati domačim uporabnikom. Modem je omogočil, da so računalniki lahko komunicirali z drugimi računalniki preko telefonskih linij.

1978: rojstvo spama

Prvo nezaželeno komercialno e-mail sporočilo (pozneje poznano kot spam) je bilo poslano šeststo uporabnikom Arpaneta. Reakcija je bila negativna in naslednji spam se še nekaj časa ni pojavil.

1979: več igralske videoigre

Predhodnik iger, kot sta World of Warcraft in Second life, je bila igra MUD (MultiUser Dungeon). Šlo je za virtualne svetove, ki so temeljili na besedilu. Le ti so združili igro igranja vlog, interakcije, fikcije in spletnega pogovora.

1982: prvi smejko

Scott Fahlman je tisti, ki je predlagal uporabo  : – ) in : – ( za nadomestitev jezika. Prve emojije, ki so taki, ki jih poznamo danes, pa je ustvaril japonski umetnik Shigetaka Kurita leta 1999.

1988: prvi internetni napad

»Morrisov črv« je internetni črv, ki ga je napisal Robert Tappan Morris. Povzročil je velike motnje čez obsežen del interneta. Bil je eden prvih internetnih napadov in prvi, ki je dobil precejšno medijsko pozornost.

1989: izumljen svetovni splet (www)

Sir Tim Berners-Lee je zasnoval svetovni splet, izumil protokol HTTP in postavil prvi spletni strežnik. Petindvajsetega decembra 1990 je s pomočjo sodelavcev pri Cernu vzpostavil prvo HTTP povezavo med odjemalcem in strežnikom preko interneta, zaradi česar je prepoznan kot izumitelj svetovnega spleta.

1991: prva spletna stran in prva spletna kamera

prva spletna stran
Prva spletna stran

Namen prve spletne strani je bil, da razloži, kaj svetovni splet sploh je. Prva spletna kamera je bila v uporabi v laboratoriju Univerze Cambridge. Njen edini namen je bil video nadzor določenega kavnega aparata, da so se uporabniki laboratorija lahko izognili obiskom praznega aparata.

slike prve spletne kamere, kavni aparat različno napolnjen
Slike prve spletne kamere, kavni aparat različno napolnjen

1993: svetovni splet postane brezplačen in prvi iskalnik

Svetovni splet je bil dan v javno domeno, bil je dostopen brezplačno. To je velik razlog, da se je tako razcvetel. W3catalog pa je bil eden prvih iskalnih motorjev, ki je priskrbel iskalni imenik za WWW vire.

1995: komercializacija interneta

Tega leta je potekla prva prodaja na »Echo Bay«, ki ga danes poznamo kot eBay (prodan predmet je bil pokvarjen laser). Tega leta pa se je začel tudi amazon.com.

1998: Google

Google je svojim nastankom revolucionaliziral način, s katerim so ljudje dostopali do informacij na internetu.

brskalnik Google, 1998
Brskalnik Google, 1998

2001: Wikipedia

Brezplačna enciklopedija Wikipedia je ena od strani, ki je utrla pot kolektivnemu zbiranju vsebin na internetu.

Porast socialnih omrežij

Leta 2003 se je pojavil Skype, ki je ponudil uporabniku prijazne klice. Še istega leta je sledil mySpace, ki je postal najbolj popularno socialno omrežje, vse dokler ga ni prehitel Facebook.

2004: Facebook

profil Marka Zuckerberga na The Facebook
profil Marka Zuckerberga, The Facebook

Leta 2004 je bil ustvarjen Facebook pod imenom The Facebook, ki je bil takrat odprt le študentom. The je bil kasneje opuščen, a URL http://www.thefacebook.com je še vedno v uporabi.

Leta 2005 je nastal YouTube, ki je prinesel brezplačno video gostovanje in deljenje množicam. Leto kasneje smo dobili Twitter, ki naj bi se imenoval twittr. Prvo Twitter sporočilo je bilo »just setting up my twittr«. Tega leta pa je tudi Facebook postal dostopen vsem.

2007: iPhone in Hulu

Največja inovacija tega leta je bil iPhone, ki je bil skoraj samostojno odgovoren za ponovno zanimanje za mobilne spletne aplikacije in dizajn. Tega leta je platforma Hulu začela predvajati filme in serije na spletu.

Internet se je razcvetel, ko ji bil dan v javno domeno, z naraščanjem popularnosti socialnih omrežij pa še bolj. Danes ga uporablja več kot štiri in pol milijarde ljudi, številka pa se z napredkom držav tretja sveta le še viša. Zanimivo bo videti, kaj nas čaka v prihodnosti.

PREKOvisual.ly
VIRvisual.ly
Prejšnji članekCene počitnic ob slovenskih jezerih v letu 2020
Naslednji članek5 nasvetov, kako ohraniti življenje v ravnotežju

1 komentar

  1. Hvala Vam za Vaš članek oziroma prispevek. Res mi je prišel še kako zelo prav pri učenju za dokončanje študija. Upam, da bom v prihodnosti lahko našel na tej spletni oziroma internetni strani še kakšen vsaj tako zelo zanimiv članek oziroma prispevek kot je ta, če že ne celo še bolj. Res zelo zanimivo ter poučno ; ) .

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.