­čÄž Tabu tema: du┼íevno zdravje, 2. del

Tabu tema: duševno zdravje, 2. del
Tabu tema: duševno zdravje, 2. del

Tokratni podkast je tako kot prej┼ínji namenjen tabu temi – du┼íevnemu zdravju. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima pribli┼żno polovica vseh ljudi po svetu sre─Źa z eno izmed du┼íevnih motenj. Kako je potem lahko to ┼íe vedno tabu tema? O stigmi, ─Źustvih in razlogih za pojav du┼íevnih bolezni sva s Katjo razpravljali v prej┼ínjem podkastu. ─îe ga ┼íe nisi, ga lahko poslu┼ía┼í tukaj. V dana┼ínjem pa podrobneje predstavljava dve najpogostej┼íi du┼íevni motnji – depresijo in aksioznost. Pogovarjali sva se tudi o na─Źinih zdravljenja ter podali nekaj napotkov za prve korake pri iskanju pomo─Źi.

Nisva strokovnjakinji in najina mnenja ne odra┼żajo uredni┼íke politike Revije ┼átudent. Res je samo to, da se radi pogovarjava o tabu temah ­čÖé
─îe potrebuje┼í pomo─Ź, se obrni na in┼ítitucije pristojne za strokovno pomo─Ź. Poleg svojega osebnega zdravnika se lahko obrne┼í ┼íe na brezpla─Źno posvetovanje:

Vpliv koronavirusa na duševno zdravje

Pred kratkim je v medijih zakro┼żil podatek, da naj bi se pri petini tistih, ki so preboleli oku┼żbo s koronavirusom v roku 90 dni razvila du┼íevna motnja. Na ta na─Źin so strokovnjaki potrdili sum, da koronavirus lahko vpliva na mo┼żgane oziroma na na┼í um. Na du┼íevno stanje pa gotovo vplivajo tudi vsi omejitveni ukrepi. S kak┼ínimi psihi─Źnimi te┼żavami smo se spopadali Slovenci, bo po opravljeni raziskavi na NIJZ znano v kratkem.

Vpliv na študente

┼átudentje spadamo v eno izmed bolj ogro┼żenih dru┼żbenih skupin glede mo┼żnosti za pojav du┼íevnih bolezni. ┼átudij je namre─Ź obdobje ve─Ź razli─Źnih obremenitev: od obse┼żnega u─Źenja pa do vseh dejavnosti ob ┼ítudiju, ko ┼że vlagamo v grajenje kariere in sku┼íamo re┼íevati stanovanjski problem. Ko v ta proces pose┼że ┼íe epidemija, se lahko stopnja obremenitve s ┼ítudijem pove─Źa, zaradi izpada ┼ítudentskega dela pa se pove─Źa socialno-ekonomska problematika. O tem na kaj vse in kako sedaj epidemija vpliva na ┼ítudente sva s Katjo podrobneje razpravljali v prej┼ínjem podkastu.

Prvi korak: prepoznaj potrebo po pomo─Źi

V podkastu sva s Katjo govorili tudi o poteku in na─Źinih zdravljenja, a pred tem je najbolj pomemben tvoj korak – da prosi┼í za pomo─Ź. Katja je v podkastu podala dobre primere, kako lahko opazi┼í, da nekaj ni v redu s teboj. Priznanje samemu sebi je najte┼żje, a le tako lahko nato naredi┼í korak v pravo smer in prosi┼í za pomo─Ź. Podrobneje o tem, kako lahko to stori┼í pa izve┼í v podkastu.

­čÄž Prijetno poslu┼íanje in z besedo na dan v komentarjih! Tvoje mnenje, ┼żelje in ideje za bodo─Źe avdio oddaje so zlata vredne! #gold #gold #gold #hvala

Ideje, predloge ali ┼żelje po sodelovanju v na┼íih avdio oddajah lahko posreduje┼í tudi na: marketing@nevtron.eu.

 

Marketing
+ objave

E: marketing [afna] nevtron.eu

LEAVE A REPLY

Please enter your name here
Please enter your comment!

Uporabljamo Akismet za manj┼íanje ne┼żelenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.