Biologija

Način študija:
Redni
Stopnja:
Univerzitetni
Univerza:
Univerza v Mariboru
Zavod:
Fakulteta za naravoslovje in matematiko UM
Trajanje študija:
REDNI študij (3 leta)
ECTS kreditnih točk:
180 KT za celotni študij
Pridobljen naziv:
Diplomirani biolog (UN)
Kraj izvajanja:
Maribor

O študijskem programu

Biologija je temeljna znanstvena disciplina, ki je osnova za večino naravoslovnih in tudi za mnoge druge vede. Za konkurenčen razvoj Slovenije in EU je v prihodnje potrebno posebej razvijati vede in znanosti s področja naravoslovja in matematike. Ker je biologija hkrati jedro biotehniških ved, njen vpliv narašča tudi na vseh tistih področjih življenja, ki bodo odločilno zaznamovala 21. stoletje.

Temeljni cilj študijskega programa Biologija na prvi stopnji je izobraziti diplomante biologe, ki bodo sposobni razumeti različne segmente žive narave na različnih organizacijskih nivojih, od molekule, celice, preko organizma do združbe, in v njej prepoznati in razumeti vzorce in procese. Študentje bodo sposobni uporabljati in kritično vrednotiti osnove sodobnih veščin, praktičnih znanj ter strokovnih in znanstvenoraziskovalnih metod dela v biologiji.

Pridobljeno znanje diplomantom omogoča različne možnosti študija na 2. stopnji ali pa zaposlitev v gospodarstvu in drugod, kjer so potrebne sposobnosti analitičnega mišljenja, logičnega sklepanja in utemeljevanja, spremljanja, povzemanja in sporočanja tistih informacij s področja naravoslovja in matematike, sodelovanja z naravoslovci in drugimi strokovnjaki pri organizaciji različnih dejavnosti ter premišljenega, demokratičnega delovanja in nudenje strokovne opore ljudem.

Vpisni pogoji

  • Opravljena splošna matura ali
  • opravljena poklicna matura v katerem od srednješolskih izobraževalnih programov:
    Farmacevtski tehnik, Gozdarski tehnik, Hortikulturni tehnik, Kemijski tehnik, Kemijski tehnik (DV), Kmetijsko-podjetniški tehnik, Naravovarstveni tehnik, Okoljevarstveni tehnik, Tehnik laboratorijske biomedicine, Veterinarski tehnik, Zdravstvena nega, Zdravstvena nega (SI) ter Živilsko prehranski tehnik in opravljen peti predmet splošne mature izključno iz nabora predmetov Biologija, Kemija ali Fizika;
    izbrani predmet ne sme biti predmet, ki ga je opravil že pri poklicni maturi;
  • pred 1.6.1995 uspešno zaključen katerikoli štiriletni srednješolski program.
Prejšnji članek
Naslednji članek
30,075OboževalciVšečkaj
3,625SledilciSledite
591SledilciSledite
292SledilciSledite
73NaročnikovNaročite se