Finančna matematika

Način študija:
Redni
Stopnja:
Univerzitetni
Univerza:
Univerza v Ljubljani
Zavod:
Fakulteta za matematiko in fiziko UL
Trajanje študija:
REDNI študij (3 leta)
ECTS kreditnih točk:
180 KT za celotni študij
Pridobljen naziv:
Diplomirani finančni matematik (UN)
Kraj izvajanja:
Ljubljana

O študijskem programu

Temeljni cilj programa je vzgojiti strokovnjaka, ki bo sposoben reševati zahtevne matematične probleme, ki se pojavljajo v bančnem in zavarovalniškem sektorju, pri delovanju borze in borzno-posredniških hiš in pri upravljanju pokojninskih in zdravstvenih skladov. Poleg tega bodo kandidati pridobili dovolj teoretičnih znanj za nadaljevanje študija na drugi stopnji.

Diplomanti tekom študija pridobijo temeljno znanje matematike, temeljno znanje informatike, temeljna ekonomsko-finančna znanja, sposobnost reševanja nedeterminističnih problemov s pomočjo verjetnostnega računa in statistike. Sposobni so reševanja determinističnih problemov s pomočjo optimizacije in operacijskih raziskav, približnega reševanja problemov s pomočjo numeričnih metod ter uporabe računalnika pri reševanju problemov in predstavitvi rezultatov.

Zaposlujejo se lahko v bankah, zavarovalnicah, borzah in borzno-posredniških hišah, pokojninskih in zdravstvenih skladih, v javni upravi, agencijah in v privatnem sektorju, na primer v logističnem sektorju (optimizacija) in podobno.

Vpisni pogoji

  • Opravljena splošna matura ali
  • opravljena poklicna matura v kateremkoli štiriletnem srednješolskem programu in izpit splošne mature iz predmeta matematika ali
  • pred 1.6.1995 končan program gimnazije ali katerikoli štiriletni srednješolski program.
Prejšnji članek
Naslednji članek
30,075OboževalciVšečkaj
3,625SledilciSledite
292SledilciSledite