Geologija

Način študija:
Redni
Stopnja:
Univerzitetni
Univerza:
Univerza v Ljubljani
Zavod:
Naravoslovnotehniška fakulteta UL
Trajanje študija:
REDNI študij (3 leta)
ECTS kreditnih točk:
180 KT za celotni študij
Pridobljen naziv:
Diplomirani inženir geologije (UN)
Kraj izvajanja:
Ljubljana

Logotip Naravoslovnotehniška fakulteta

O študijskem programu

Študij geologije je zasnovan tako, da študenti osvojijo nekaj naravoslovnih in geoloških osnov, kot je recimo prepoznavanje mineralov, kamnin in fosilov. V nadaljevanju študija spoznajo procese nastanka kamnin, se seznanijo z najrazličnejšimi tehnikami in opremo za njihovo preiskavo v laboratoriju. Seznanijo se tudi s procesi, ki še danes bistveno spreminjajo zemljino površje: plazovi, potresi, cunamiji, spremembe klime,… Pridobljeno znanje pa nadgradijo z uporabo pri iskanju in varovanju vode in vodnih virov, s preučevanjem umetnih kamnin (betoni, keramika…) ter obrambi pred zemeljskimi plazovi in ostalimi geološkimi nadlegami, ki jih imenujemo kar geohazard.

Možnosti zaposlitve za bodoče geologinje in geologe so zelo pestre in včasih celo močno nenavadne. Delo geologa lahko poteka v pisarni, v laboratoriju ali pa na terenu; na in pod morjem, v hribih, na ledeniku, naftni ploščadi, skratka kjerkoli ima prste vmes narava.
Geologa najdemo tako na inštitutih, kot v muzejih, v gradbenih podjetjih, rudnikih, ali denimo v podjetjih, ki se ukvarjajo s pitno vodo, s posegi v prostor, s sanacijo plazov in hudournikov. Nepogrešljivi smo pri načrtovanju in gradnji avtocest, tunelov in viaduktov, raziskujemo tudi onesnaženja. Geologi smo zraven pri preučevanju potresov, pri varovanju naravne in kulturne dediščine in ne boste verjeli, celo v turizmu. Skratka, dela za geologe zlepa ne bo zmanjkalo, ker se narava neprestano spreminja, z njo pa tudi delo geologa.

Vpisni pogoji

  • Opravljena splošna matura ali
  • opravljena poklicna matura v programih srednjega strokovnega izobraževanja: geotehnik, gradbeni tehnik, strojni tehnik, gozdarski tehnik, kemijski tehnik, lesarski tehnik, naravovarstveni tehnik, okoljevarstveni tehnik, tehnik računalništva, kmetijski tehnik, elektrotehnik, veterinarski tehnik, zdravstveni tehnik, farmacevtski tehnik in izpit iz predmeta splošne mature matematika ali tuji jezik, če je matematiko že opravil pri poklicni maturi ali
  • pred 1.6.1995 končan katerikoli štiriletni srednješolski program
Prejšnji članek
Naslednji članek
30,075OboževalciVšečkaj
3,625SledilciSledite
533SledilciSledite
292SledilciSledite
73NaročnikovNaročite se