Geštalt psihoterapija

Način študija:
Izredni
Stopnja:
Neformalno
Univerza:
Samostojni visokošolski zavodi
Zavod:
Univerza Sigmunda Freuda Dunaj - podružnica Ljubljana
Trajanje študija:
4 leta
Pridobljen naziv:
geštalt psihoterapevt
Kraj izvajanja:
Ljubljana

O študijskem programu

Geštalt terapija je humanistična in eksistencialna oblika psihoterapevtskega dela. Človeka razume kot celoto, ki sam daje pomene in smisel svojim izkušnjam in je sposoben zavedanja in prevzemanja odgovornosti. Posameznika vedno razume zgolj znotraj njegovega življenjskega konteksta, ki v stiku z okoljem in drugimi zadovoljuje svoje potrebe in interese, se ustvarjalno prilagaja na vedno prisotne spremembe in ki v vseživljenjskem procesu rasti in integracije spoznava sebe in svoje potenciale.

Cilj Geštalt terapije je, da oseba skozi zavedanje, raziskovanje in preskušanje novega ponovno oživi prekinjene ali blokirane procese in da prepozna nove možnosti, spet čuti in uporabi svojo življenjsko energijo za uresničenje svojih ciljev in zadovoljevanje potreb. Rezultat je večja spontanost, svoboda izbire, živost in kreativnost, najdenje notranje ter zunanje podpore. Del psihoterapevtskega procesa je razumevanje individualnega, osebnega ozadja vsakega klienta, saj je to osnova za delo na morebitnih spremembah v trenutni življenjski situaciji.

Klient in terapevt se skozi dialog srečata kot dva enakovredni osebi, se osredotočata na kontakt in procese v tem trenutku “tukaj in zdaj”, tj. na misli, čustva in telesne senzacije. Klient tudi ob uporabi različnih kreativnih medijev in eksperimentov ozavešča in raziskuje sebe v odnosu. Sebe doživi v novi, bolj ozaveščeni obliki in spremembe vključi v življenje.

Geštalt terapija se uporablja v individualnem in skupinskem terapevtskem delu, razvile pa so se posebne metode geštalt terapije za delo z družinami, pari, mladostniki in otroki ter geštalt v organizacijah.

V štiriletni neformalni specialistični študij se lahko vpišejo študenti po opravljenem programu Psihoterapevtske propedevtike in pa študenti diferencialnega programa Psihoterapevtske propedevtike (to so diplomanti sorodnih smeri – socialno delo, socialna pedagogika, psihologija, biopsihologija, medicina in drugih sorodnih poklicev). Več o pogojih za vpis na specialistični študij na povezavi.

Specialistične vsebine iz geštalt psihoterapije si lahko študenti izberejo tudi v okviru študija Psihoterapevtske znanosti na SFU Ljubljana. Po drugem letniku fakultetnega študija Psihoterapevtske znanosti na prvi stopnji, se lahko študent odloči za smer geštalt psihoterapije, ki jo potem nadaljuje in konča na magistrski stopnji.

Šolnina

Za izredni študij, posamezni letnik: 3.200 €.

30,075OboževalciVšečkaj
3,625SledilciSledite
207SledilciSledite
292SledilciSledite
73NaročnikovNaročite se