Kulturologija – študije kultur in ustvarjalnosti

Način študija:
Redni
Stopnja:
Univerzitetni
Univerza:
Univerza v Ljubljani
Zavod:
Fakulteta za družbene vede UL
Trajanje študija:
REDNI študij (3 leta)
ECTS kreditnih točk:
180 KT za celotni študij
Pridobljen naziv:
Diplomirani kulturolog (UN)
Kraj izvajanja:
Ljubljana

O študijskem programu

Študijski program je vznemirljiva kombinacija kulturnih študij, antropologije, religiologije, menedžmenta v kulturi ter nekaterih izrezov iz sociologije in filozofije. Vsi ti pristopi namreč omogočajo spoznavanje in razumevanje različnih sistemov vrednot, estetik, religij, identitet in življenjskih stilov, ki zaznamujejo sodobne kulturne krajine. Še posebej močen poudarek je na preučevanju popularne kulture kot tiste kulture, ki jo posamezniki iz začetka tretjega tisočletja najbolj intenzivno trošimo in živimo.

Ker je človek v osnovi bitje kulture in ne nature in ker je kultura torej njegovo najpomembnejše okolje, je študij kulturologije tudi preučevanje nas samih – naših lastnih ujetosti v različne kulturne obrazce in samoumevnosti,tudi v tiste, ki se jih niti ne zavedamo.

Diplomanti kulturologije se lahko zaposlijo na praktično vseh področjih, kjer je zahtevana izobrazba družboslovne ali humanistične smeri. Kot »upravljalci s simboli in idejami« pa so še zlasti usposobljeni za delo v najrazličnejših sferah kulturnih dejavnosti, najpogosteje v kulturnih uredništvih tiskanih in elektronskih medijev, pa tudi v založbah in v različnih kulturnih organizacijah, ki segajo od ministrstva za kulturo do strokovnih služb občine, od profesionalnih in polprofesionalnih gledališč do glasbenih, filmskih, gledaliških ali književnih festivalov. Opremljeni z interpretativnimi in z menedžerskimi znanji se diplomanti zaposlujejo tudi v korporativnih oddelkih za trženje in v raziskovalni sferi. Posebej velja poudariti, da profil kulturologa prav zaradi svoje širine in informativne razgledanosti ponuja gibki odgovor na spreminjajoče se zahteve na trgu delovne sile, na katerem zasidranost v eno samo disciplino in uniformni niz znanj ter veščin ne zadošča več: potrebno je pokazati odprtost duha, inovativnost, kritično širino in sposobnost prilaganja na nove situacije. Skratka, diplomanti oz. diplomantke kulturologije so usposobljeni, da sprejmejo izzive na vseh delovnih mestih, kjer je prostor za samosvoje in ustvarjalne duhove.

Vpisni pogoji

  • Opravljena splošna matura ali
  • pred 1.6.1995 končan štiriletni srednješolski program.
30,075OboževalciVšečkaj
3,625SledilciSledite
223SledilciSledite
292SledilciSledite
73NaročnikovNaročite se