Novinarstvo

Način študija:
Redni
Stopnja:
Univerzitetni
Univerza:
Univerza v Ljubljani
Zavod:
Fakulteta za družbene vede UL
Trajanje študija:
REDNI študij (3 leta)
ECTS kreditnih točk:
180 KT za celotni študij
Pridobljen naziv:
Diplomirani novinar (UN)
Kraj izvajanja:
Ljubljana

O študijskem programu

Študij novinarstva posreduje temeljno družboslovno in še posebej komunikološko znanje, ukvarja se z obvladanjem pisanja, govorjenja in nastopanja v vsej raznolikosti. Poznavanje in razumevanje govornih in pisnih žanrov, spoštovanje in upoštevanje kodeksa ter poznavanje osnov prava so osnova za dobro novinarsko delo. Poklicna pot diplomantov in diplomantk kot strokovno usposobljenih publicistov, novinarjev, urednikov, komentatorjev in poročevalcev vodi v uredništva medijev, vodstva dnevnikov, revij, radijskih in televizijskih hiš ter med svetovalce za odnose z mediji. Kot svetovalci za odnose z mediji in svobodni novinarji najdejo delo tudi v zasebnem sektorju.

Splošne kompetence diplomantu novinarstva zagotavljajo temeljni družboslovni in komunikološki predmeti, ki jih bo poglobil s posebno izbrano skupino predmetov in prek nje pridobil poznavanje okolja izbranega področja in strokovnost. Predvideno je namreč, da se bo vsak študent dodiplomskega študija specializiral za vsebine, ki ga zanimajo kot predmet novinarskega sporočanja. Gre za področno specializacijo, ki je specifičnost in nujna potreba za diplomanta te smeri.

Diplomant novinarstva bo usposobljen za delo profesionalno novinarsko kompetentnega, splošno družboslovno razgledanega in obenem ožje področno izobraženega novinarja, urednika ali publicista. Študijske vsebine, ki jih bodo usvojili med štiriletnim študijem, omogočajo diplomantom kvalifikacije za delo v uredništvih in vodstvu dnevnikov, revij, radijskih in televizijskih hiš, pa tudi za delo v zasebnem sektorju – kot svetovalec za odnose z mediji, svobodni novinar in podobno.

Vpisni pogoji

  • Za vse kandidate – izkazano znanje slovenskega jezika na ravni B2
  • opravljena splošna matura ali
  • pred 1.6.1995 končan štiriletni srednješolski program.
Prejšnji članek
Naslednji članek
30,075OboževalciVšečkaj
3,625SledilciSledite
112SledilciSledite
292SledilciSledite
73NaročnikovNaročite se