Pravo

Način študija:
Izredni
Stopnja:
Doktorski
Univerza:
Univerza v Mariboru
Zavod:
Pravna fakulteta UM

O študijskem programu

Program je usmerjen v poglobljeno pridobivanje metodoloških in teoretičnih spoznanj ob hkratnem razvijanju modelov za prenos osvojenih znanj v prakso ter razvoj znanstveno raziskovalnega kadra, ki bo z uporabo sodobnih raziskovalnih metod preučeval probleme prava v sodobni družbi. Prek modularnega pristopa predmetov omogoča veliko odprtost in prilagodljivost. Študent lahko glede na lastne interese ter postavljanje karierne usmeritve aktivno oblikuje svojo lastno izobraževalno pot. Ob podpori mentorjev (tutorjev) postopno gradi potreben nabor znanj in raziskovalnih izkušenj za samostojno obvladovanje visoko zahtevnih praktičnih problemov svojega študijskega področja.

Odlika programa je tudi njegova mednarodna primerljivost, odprtost in fleksibilnost. Prek vključevanja študentov v različna znanstveno raziskovalne in strokovno aplikativne projekte, ki potekajo na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, se posameznikom omogoča tudi sodelovanje v procesu poglobljenega spoznavanja in pridobivanja raziskovalnih izkušenj.

Program omogoča oblikovanje visoko specializiranih strokovnjakov s področja prava. Njihova znanja in sposobnost analiziranja, načrtovanja, načrtnega delovanja in predvidevanja družbenih reakcij na področju prava so za slovensko družbo zelo pomembna, saj bodo prispevali k razvoju institucij in organizacij na različnih področjih. Diplomanti programa lahko pripomorejo k razvoju raziskovalnih in akademskih institucij, vladnih in nevladnih organizacij, uprave v širšem pomenu besede, pravosodja, pa tudi služb, ki so povezane z zakonodajnimi postopki, vključno s predlogi, vse do sprejema zakona ali drugih aktov. Doktorji znanosti bodo prav tako potrebni organom lokalne samouprave in lokalne uprave, tudi v gospodarstvu, in sicer v vseh panogah gospodarstva. Številne od omenjenih institucij, organizacij in siceršnjih organov zasedajo pomembno mesto tako na nacionalnem, kot tudi regionalnem nivoju, zato menimo, da bo doktorski program in njegovi diplomanti pripomogel pri strokovnem in znanstvenem razvoju institucij, njihovega delovanja in posledično pozitivno vplival tudi na razvoj slovenske družbe. Diplomanti doktorskega programa bodo s pridobljenimi akademskimi znanji in opravljanjem dela v različnih organizacijah omogočali aplikacijo teoretičnih znanj v prakso ter tako predstavljali vez med teorijo in prakso.

Vpisni pogoji

  • Končan bolonjski študijski program druge stopnje ali
  • končan štiriletni univerzitetni dodiplomski študij po nebolonjskih programih v obsegu 240 KT ali
  • končan enoviti magistrski bolonjski študijski programi, ki je ovrednoten s 300 KT, ali
  • končan triletni dodiplomski študij in končan specialistični študij in tako zbranih 240 KT ter opravljene dodatne obveznosti z magistrskega študijskega programa 2. stopnje Pravo v skupni višini 60 KT iz predmetov: Filozofija in teorija prava (7 KT) Avtonomni gospodarski posli (7 KT), Sistem sodnega varstva v ES in EU (7 KT), Korporacijsko in koncernsko pravo (9 KT), Civilno materialno pravo: izbrane teme (5), Civilno procesno pravo: izbrane teme (5 KT), Gospodarsko statusno pravo: izbrane teme (5 KT), Kazensko pravo: izbrane teme (5 KT), Delovno in socialno pravo: izbrane teme (5 KT), Ustavno in upravno pravo ter sistem EU: izbrane teme (5 KT), ali
  • končano enakovredno izobraževanje v tujini.

Šolnina

Za izredni študij, 1. letnik: 2.460€, 2. letnik: 2.460€, 3. letnik: 3.080€

Prejšnji članek
Naslednji članek
30,075OboževalciVšečkaj
3,625SledilciSledite
506SledilciSledite
292SledilciSledite
73NaročnikovNaročite se