1. ljubljansko slavistično srečanje: Med politiko in stvarnostjo

Ob 90-letnici ljubljanske univerze in Oddelka za slavistiko bo 22. in 23. 10. 2009 v prostorih Univerze v Ljubljani potekalo 1. ljubljansko slavistično srečanje z naslovom Med politiko in stvarnostjo: jezikovna situacija v novonastalih državah bivše Jugoslavije.

Kot je iz naslova razvidno, je glavna tema srečanja odnos do jezikov v Sloveniji in drugih državah bivše Jugoslavije po letu 1991. Po razpadu bivše skupne države namreč tako v Sloveniji kot v drugih novonastalih državah nastopi obdobje burnih družbenih in političnih sprememb, ki so vplivale tudi na spremembo statusa in percepcije posameznih nacionalnih jezikov. Tako se začne na novo vzpostavljati odnos do lastnega jezika in njegovih variant ter odnos do tujih, zlasti jezikov bivše skupne države, ki ga spodbujajo nacionalne kulturne in jezikovne politike. V tem smislu bodo avtorji na treh različnih okroglih mizah razpravljali o jezikovnem položaju, jezikovni politiki in jezikovnem načrtovanju, odnosu do jezika in jezikovnih variant znotraj posameznih jezikov ter odnosu do drugih, zlasti manjšinskih jezikov. Različni odnosi do jezikov in jezikovnih variant bodo obravnavani glede na socio-kulturne in politično-ekonomske dejavnike s posebnim ozirom na medkulturne raznolikosti.

Srečanje je obenem tudi promocija monografije Med politiko in stvarnostjo, ki so jo uredili Vesna Požgaj Hadži, Tatjana Balažic Bulc in Vojko Gorjanc in v kateri so objavljene razprave vseh udeležencev srečanja. Jezikovna situacija po letu 1991 s področja bivše Jugoslavije do sedaj še ni bila predstavljena na celosten način, zato želi monografija to vrzel zapolniti, hkrati pa prispevati znanstveno in strokovno podlago za medsebojno spoznavanje in razumevanje jezikovnih in kulturnih razlik ter razvijanje kulture strpnosti v južnoslovanskem prostoru.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.