Mednarodni muzejski dan – Muzejske zbirke povezujejo

Dan odprtih vrat številnih muzejev in galerij

 

V nedeljo 18.5.2014 obeležujemo mednarodni dan muzejev. Ta dan je v želji, da bi muzeji postali v družbi bolj prepoznavni, posvečen muzejem že vse od leta 1977. Praznujejo ga v več kot 100 državah, več kot 30 tisoč muzejih po svetu, med drugim tudi v okrog 40 v Sloveniji. Ta dan številni muzeji in galerije praznujejo z vrsto različnih prireditev, delavnic, vodstev po razstavah, otvoritev razstav, predavanj in predstavitev zbornikov, s popusti v muzejskih trgovinah, bolšjim sejmom, premiernim prikazovanjem dokumentarnih filmov itd.

Letos poteka dan na temo  Muzejske zbirke povezujejo. Muzeji se preko novitetnih pristopov z fizično in virtualno dostopnostjo povezujejo z različnimi skupinami uporabnikov (obiskovalci, generacije, skupnosti in kulture) in postajajo platforma medkulturnih izmenjav. Na tak način povezujejo preteklost s sedanjostjo in prihodnostjo, današnjim in prihodnjim generacijam omogočajo boljše razumevajo njihovih začetkov in zgodovine. 

Če ste ljubitelj muzejev, se lahko tudi včlanite v muzejsko združenje Društvo ICOM
Mednarodni muzejski svet, Slovenski odbor. Več o tem in podrobnejše informacije v zvezi s praznovanjem dneva muzejev si lahko ogledate na spletni strani: http://slovenia.icom.museum/

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.