2. evropska poletna šola o Parkinsonovi bolezni

Potekala bo od 19.-27. julija 2010 v Ljubljani.

V svojem bistvu PDSS predstavlja aktivno sodelovanje mednarodnih študentov in diplomantov medicinskih strok, pacientov in različnih strokovnjakov s področja nevroznanosti. Njen končni cilj je nastanek aktualnega predloga za raziskovalni projekt.

Na 1. PDSS so sodelovale 3 Slovenke, Nadja Jarc kot diplomantka Medicinske fakultete v Ljubljani in še dve študentki, od tega ena iz MF (Lj) in druga iz MF (Mb). Njihov predlog za raziskovalni projekt “Correlative Study Establishing possible connection between prions and parkinsonism in neuroscientists and blood recipients” je prejel nagrado za najbolj inovativen projekt 1. PDSS. Izkupiček za Slovenijo pa je bila tudi odločitev organizatorjev, da naslednjo poletno šolo priredijo v Ljubljani, julija 2010. Slednje je velika čast za Univerzo kot Medicinsko fakulteto zaradi udeležbe številnih mednarodnih strokovnjakov in tudi zaradi dejstva, da je bila prva organizatorka Cukurova University of Adana, ki spada med 500 najboljših svetovnih univerz.
Kot izreden dosežek prepoznavamo tudi dejstvo, da so o ideji, ki jo je kot prvo na svetu razvila slovenska ekipa na tej poletni šoli, decembra razpravljali na svetovnem kongresu v Miami beach na Floridi. Tega kongresa sta se dve članici zmagovalne ekipe in idejni oče PDSS tudi udeležili. Otvoritveno predavanje kongresa o tej ideji je imel Nobelov nagrajenec za odkritje prionov prof. dr. Prusiner. Nadjo pa je doletela tudi čast krajšega pogovora z njim o njihovi ideji.

Parkinsonova bolezen je čedalje pogostejša bolezen tudi v Sloveniji. Zato je poletna šola na to temo zelo vspodbudna tako za mlade raziskovalce kot tudi za bolnike. Želimo si, da bi mediji vedeli, da se tudi študentje in diplomanti različnih strok povezujejo med sabo in želijo odkriti nekaj novega, še neodkritega, kar bi eventualno pomagalo izboljšati zdravstveno stanje obolelih. Več na: http://www.parkinsonsummerschool.com/.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.