27. festival gejevskega in lezbičnega filma

Istospolno usmerjeni se še vedno srečujejo z zavračanjem, izločanjem, omalovaževanjem, skratka diskriminacijo. Namen Festivala gejevskega in lezbičnega filma je zato razkriti filmske tančice, spregovoriti o zamolčanem, pozabljenem in spregledanem v filmski zgodovini.

 

Najstarejši tovrstni festival v Evropi

Festival poteka v Sloveniji že sedemindvajset let zapored in velja za najstarejši festival lezbičnega in gejevskega filma v Evropi. Prvič je bil organiziran leta 1984 v okviru takratnega festivala Magnus.

Ogledali si bomo lahko filme gejevskih in lezbičnih ustvarjalcev in ustvarjalk ter filme, ki govorijo o istospolni usmerjenosti ljudi iz različnih socialnih in kulturnih okolij. Za tematsko pestrost so poskrbeli z ustvarjalci filmov iz vse Evrope, pa tudi Kitajske, Kameruna, Ugande, Brazilije, Amerike in drugih držav. Filmi so različnih zvrsti, vse od dram, dokumentarnih in eksperimentalnih filmov do komedij. Na dan kulture, 3. 12. 2011, bodo projekcije brezplačne. Po projekcijah bo možen pogovor z režiserji.

 

Bogato spremljevalno dogajanje

Poskrbeli so tudi za pestro spremljevalno dogajanje. Letos si bomo lahko ogledali fotografsko razstavo Tanje Ristič z naslovom Pari. Prvi dan festivala bo nastopila s svojim performansom južnoafriška plesalka Mamele Nyamze. Obeta se tudi ogrevalni žur v Klubu K4, otvoritveni žur v Škucu Kulturnem centru Q (Tiffany) ter na isti lokaciji še zaključni žur. Po festivalu, 15. decembra, bo v Galeriji Škuc tradicionalni večer zbirke Lambda.

Poleg v Ljubljani (Slovenska kinoteka) si bomo filme lahko ogledali v času od 26. novembra do 4. decembra še na Ptuju (Mestni kino) ter v Celju (Kino Metropol) in Kopru (Mladinski in kulturni center).

Organizator festivala je Društvo Škuc, soorganizatorji pa so Slovenska kinoteka, Gimnazija Ptuj, Metropol iz Celja ter DIH in DPZN iz Kopra. ŠKUC je ena najvidnejših nevladnih organizacij neprofitnega značaja kulturno-umetniške produkcije v Sloveniji.

 

Podroben program si oglejte na spletni strani www.skuc.org.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.