27. slovenski knjižni sejem

Kljub recesiji, ki se v založništvu precej pozna, ostaja Slovenski knjižni sejem še naprej v vsem svojem sijaju. Poleg novih knjig je kot prejšnja leta zelo bogato dogajanje. V Cankarjevem domu bo sejem letos potekal med 23. in 27. novembrom.

 

Pestro dogajanje

Zdaj že stalnica prireditve so odlične in aktualne debatne kavarne, ki bodo potekale v preddverju Cankarjevega doma od srede do sobote v popoldanskem času. Prva letošnja tema bo JAK – danes in jutri, druga je povezana s stalnim upadanjem prodaje klasičnih knjig v prid e-knjigam, tretja je recesija, četrta se nanaša na vlogo pisatelja nekoč in danes ter peta na vse drugo, kar zanima poslušalce.

V veliki sprejemni dvorani bo skoraj ves čas sejma odprt pisateljski oder Društva slovenskih pisateljev z novostmi naših najuglednejših pisateljev, ki bodo tudi podpisovali knjige. Društvo bo predstavilo nominirance in prejemnike najvidnejših literarnih nagrad v Sloveniji.

Zanimiv je tudi program Nekdanji otroci za otroke, v okviru katerega bodo letošnji nominiranci za nagrado desetnica s seboj prinesli predmet iz svojega otroštva in pripovedovali o svojih prvih srečanjih s knjigo, o zgodbah, otroških sanjah in drugo.

Zanimiva bo tudi pisateljska soba. Igralka, pisateljica in dramatičarka Dragica Potočnjak na odru živi v svoji pisateljski sobi in sprejema goste, se z njimi druži in pogovarja o tem, kaj vse je knjiga.

Založniška akademija bo predstavljala dileme in dajala odgovore na strokovna vprašanja. Letošnja akademija bo v celoti posvečena branju in digitalnim medijem. Organiziran bo tudi forum.

 

Nagrade

Vsako leto podelijo na sejmu Schwentnerjevo nagrado, ki jo nagrajenci prejmejo za življenjsko delo. Nagrado podeljuje Združenje knjižnih založnikov pri zbornici ZKGM za prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva, za dosežene uspehe v založništvu in knjigotrštvu ter kot priznanje za delo v razvijanju bralne kulture v Sloveniji in med Slovenci zunaj meja domovine. Na letošnjem sejmu bo tudi razstava Schwentnerjevih del, ki nas bo popeljala v čase, ko je bila knjiga na Slovenskem redkost.

Podelili bodo še Rožančevo nagrado za najboljšo esejistično zbirko, Grumovo nagrado za najboljše slovensko dramsko besedilo, Stritarjevo nagrado za literarno kritiko, Jenkovo nagrado za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let, nagrado desetnica za otroško in mladinsko književnost, Prešernovo nagrado kot največje priznanje Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti, Sovretovo nagrado za vrhunske književne prevode, kresnika za najboljši slovenski roman preteklega leta, fabulo za najboljše napisane kratke zgodbe v preteklem letu. Podeljena bo tudi nagrada za najlepšo slovensko knjigo, priznanje krilati lev za najboljšo celostno izdelavo knjige v slovenski tiskarni v letu 2010, nagrada za najboljši literarni prvenec ter priznanje za mladega prevajalca.

 

In seveda številne nove knjige

Največja radost so seveda številne nove knjige, ki jih v knjigarni še niste videli.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.