40 zacopranih

Na pustno nedeljo, 15. februarja 2015, točno okoli 12:32 po ulicah pustne Cerknice.Vstopnina: 5€Po karnevalu se bomo zabavali z Manco Špik in skupinami Narisani, Christine in Niderdorf.

Cerkniški pustni karneval je že od nekdaj osrednja pustna prireditev v Cerknici, letos pa bo še prav poseben. Pustno društvo Cerknica namreč v letu 2015 praznuje okroglo obletnico. Zimo se je v naših koncih sicer »na črno« preganjalo že od pamtiveka, letos pa mineva 40 let, odkar jo preganjamo tudi uradno, črno na belem. Leta 1975 je namreč skupina pustnih navdušencev z Mirom Jenčkom na čelu sklenila, da je pustni pogreb premalo za pustno navdušeno Cerknico in začela se je pisati pustna zgodba, kot jo poznamo danes. In kot kaže, nam še veliko manjka do njenega zadnjega poglavja.

 

Tako v letu 2015 coprniška pramati Uršula praznuje častitljivih 40 zacopranih let.

 

No, če smo čisto natančni, jih ne, lahko pa rečemo, da je bila pred toliko časa spočeta. Pa ne spočeta v čisto pravem pomenu besede. Spočeta je bila v glavah starih pustnih zanesenjakov, leta 1978 pa se je prvič popeljala po ulicah Cerknice. A če si Uršula želi praznovati okroglo obletnico, pa naj jo. Zaželela si je intimne zabave v ožjem prijateljskem krogu, v roke vzela svoj nespametni telefon, na družabnem omrežju objavila dogodek »40 zacopranih« in povabila prijatelje, naj 15. februarja točno okoli 12:32 pridejo v Cerknico. Žal pa Uršula ni ravno vešča v upravljanju s sodobno tehnologijo. Pripetilo se ji e, da ni obkljukala kvadratka »zasebno«, kar pomeni, da se je namesto praznovanja v ožjem krogu prijateljev vse skupaj sprevrglo v veliko zabavo, da ne rečem karneval, na katerega lahko pride prav vsak.

 

»Pa naj bo tako,« si je rekla. Namesto jame na Slivnici si je najela kar Cesto 4. maja v Cerknici, osebno povabila še nekaj godb, gostujočih skupin in še marsikoga drugega. Na svoj račun bodo ponovno prišli ljubitelji kulture, plesa, glasbe, zabave, hrane in pijače, maškaranja in pustnih običajev nasploh… Še za ljubitelje Rakeka se bo kaj našlo, obljubimo. Razen, če ne.

 

Ob coprniškem jubileju se bodo obiskovalcem Butal ponovno predstavile tradicionalne velike figure na čelu s slavljenko, pramaterjo Uršulo, pa njeno potomko Lizo. Tu bo tudi Rego Vranjejamski, največji žabon na svetu, pa povodni mož Jezerko, butalski jež, velikanska ščuka, mogočni zmaj, Butalci, polhi in še in še. Pridružite se jim in veselo coprajte po pustni Cerknici oziroma Butalah!

Celoten pustni program najdete TUKAJ!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.