5 sprememb na področju vzgoje in izobraževanja, ki se obetajo Sloveniji

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda na odru
Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda l Foto: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje

Na Brdu pri Kranju potekala 9. konferenca ravnateljic in ravnateljev slovenskih vzgojno-izobraževalnih zavodov. Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je več kot stotim udeležencem predstavil spremembe in izboljšave na področju vzgoje in izobraževanja.

1

Več vpisnih mest za srednješolce

Ker se je vpis v srednje šole za prihajajoče šolsko leto povečal, je ministrstvo dodalo 550 dodatnih vpisnih mest. Poleg tega so potrdili predloge nekaterih šol, da na nekaterih izobraževalnih programih sprejmejo več prijavljenih kandidatov, kot je razpisanih mest za novince. Skupno je za devetošolce zagotovljenih skoraj 4.500 mest več, kot je bilo vpisne generacije.

Dodatna športna ponudba

Ministrstvo je aprila objavilo Javni razpis za sofinanciranje oddelkov z dodatno športno ponudbo v osnovnih šolah za šolsko leto 2023/2024 v višini 1 milijona evrov. Razpis je bil namenjen šolam, ki bodo učencem od 1. do 3. razreda povečale športno vadbo za vsaj 1 uro na teden. Zanimanje osnovnih šol za dodatno ponudbo športnih dejavnosti je preseglo razpoložljiva sredstva, zato je ministrstvo skušalo vsaj nekaj dodatne športne ponudbe zagotoviti čim večjemu številu šol.

Poleg tega obstoječ sistem šolam omogoča načine za vsakodnevno gibanje: gibalni (rekreativni) odmori, minute za zdravje in pouk na prostem, ko je to mogoče.

3 učno gradivo na mizi
Foto: Firmbee on Unsplash

Razvojne aktivnosti

Minister je poudaril tudi daljnosežne razvojne aktivnosti, med katerimi je priprava nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja do leta 2033. Med dejavnostmi je tudi krepitev digitalnih kompetenc vseh, ki so vključeni v sistem vzgoje in izobraževanja.

Poleg tega si na ministrstvu v luči pojava nasilja v šolah prizadevajo za zagotavljanje varnega in spodbudnega učnega okolja. Med prioritetami je tudi krepitev bralne pismenosti.

Posodobitve delovnih mest in organiziranja

S 1. septembrom se spreminja Pravilnik o normativih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje, ki je podlaga za sistemizacijo delovnih mest, oblikovanje oddelkov in spremstvo otrok. Ta med drugim:

  • določa nove strokovne delavce za delo z otroki s posebnimi potrebami; vzgojitelja predšolskih otrok za zgodnjo obravnavo in vzgojitelja za komunikacijo v znakovnem jeziku oziroma delo z gluhoslepimi;
  • omogoča oblikovanje oddelka za otroke z avtizmom;
  • opredeljuje strokovno izobrazbo delavcev v kuhinji.

Na vseh ravneh izobraževanja se spreminja normativ za dodatnega svetovalnega delavca. Tudi v osnovni šoli, kjer pa postopno znižujejo normativ za pomočnike ravnateljev.

Normativi in standardi so bili posodobljeni tudi za osnovne šole s prilagojenim programom ter zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Obenem bodo po novem lahko sistemizirani začasni spremljevalci v osnovnih in srednjih šolah, če šole te pomoči ne morejo zagotavljati z že zaposlenimi.

Na področju glasbenih šol so zagotovili dodatna finančna sredstva za povečanje vpisnih mest, nekaj sredstev bodo v prihodnosti namenili širitvi glasbenih oddelkov.

Spodbude za kadre v vzgoji in izobraževanju

Ministrstvo naslavlja problematiko pomanjkanja učiteljev. Mlade želijo spodbuditi, da se odločijo za vzgojiteljski ali učiteljski poklic. Letos je tako dvakrat več štipendij za študente v pedagoških študijskih programih, in sicer 100.

V trenutnem študijskem letu so povečali tudi višino sofinanciranja študija na programih za izpopolnjevanje, ki predstavlja alternativno pot do učiteljskega poklica ali širitev poklicne kvalifikacije že obstoječih kadrov v šolstvu. Tako obliko pomoči trenutno prejemajo 303 posamezniki.

Začenja se tudi projekt za posodobitev pedagoških študijskih programov, ki ga bodo izvajale univerze v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem. Sofinanciran pa bo s sredstvi Načrta za okrevanje in odpornost.

Junija so sprejeli spremembo Zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja. Zdaj lahko, ko ni ustreznih kandidatov, za določen čas mesta strokovnih delavcev v izobraževanju zasedejo kandidati, ki ne izpolnjujejo vseh pogojev. Če v tem času izpolnijo vse pogoje, jih lahko zaposlijo za nedoločen čas brez javne objave.

VIRMinistrstvo za vzgojo in izobraževanje
Prejšnji članekNajsrečnejša država na svetu leta 2023 je… Kako srečni smo Slovenci?
Naslednji članekŠtudij sedanjosti za zaposlitev prihodnosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.