6 vaj za zdrave oči

Vaje, ki vzamejo le malo časa in vam lahko pomagajo, da sprostite očesne mišice in si odpočijete.

 

Zehanje

Zehanje najprej krepko raztegne celotno mišičevje okoli oči, nato pa sledi sproščanje. Ob tem se sprošča majhna količina solzne tekočine, ki se nežno porazdeli po očeh, kar jim zagotovi potrebno vlažnost. Vajo ponovite 2- do 3-krat.

 

Palmiranje: pokrivanje oči z dlanmi

Z rahlo vbočenimi dlanmi pokrijte zaprte oči, ne da bi pri tem pritisnili na očesne jamice. Oči si pokrivate 2–3 minute (brez pritiska na zrklo) in se osredotočite na temo. Mislite na lepe in barvite predmete ali pokrajine! Počasi odstranite dlani z oči.

 

Združitev: koordinacija slik

Oba palca sta v navpičnem položaju pred odprtimi očmi, roki sta iztegnjeni. Najprej poglejte oba palca, nato pa izostrite pogled na točko v ozadju, na primer steno. Po nekaj vajah boste med obema palcema videli sliko tretjega palca. Večkrat izmenično izostrite pogled na bližjo oziroma oddaljeno točko in bodite pozorni na pojavljanje in izginjanje ‘tretjega palca’.

 

Akomodacija: izostritev

Pokrijte levo oko z levo dlanjo, desno roko pa iztegnite pred desnim očesom. Opazujte dlan. Počasi začnite premikati roko proti očesu in čim bolj izostrite pogled na eno točko na dlani. Nato zopet iztegnite roko in jo pri tem spremljajte s pogledom. Ponovite vajo z drugim očesom.

Dvigovanje in spuščanje pogleda

Čim počasneje dvignite pogled čim višje in poglejte navzgor, pri čemer ne premikajte glave. Nato poglejte čim bolj navzdol. Vajo ponovite najmanj 5-krat.

 

Kroženje z očmi

Najprej krožite z očmi približno 1 minuto v smeri urinega kazalca. Zaprite oči za nekaj sekund. Nato krožite z očmi v nasprotno smer.

 

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.