Aktiviraj se!

Študentska arena, največja brezplačna izobraževalna prireditev za vse mlade do 30 let vas ponovno z veseljem pričakuje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani od 21. do 23. oktobra 2014. Letos bo potekala že petnajsto leto zapored, zaradi česar si organizatorji priznavajo, da je Študentska arena sinonim za vstop mladih v novo šolsko in študijsko leto. Že drugo leto po potekala pod geslom Aktiviraj se!, s katerim bo poskrbela, da se bodo vsi mladi in mladi po srcu aktivirali tako na področju izobraževanja, štipendiranja, zaposlovanja, športa, potovanj, prehrane ipd. Letošnje novosti so projekti »Študentski lajf«, nostalgično-umetniški sejem, festival samoposnetkov »Selfijada«, že drugo leto pa bo potekala tudi Arena podjetništva. Na Areni bodo potekale tudi vsebine, povezane z zajezitvijo sive ekonomije, obeležili pa bomo tudi 10. obletnico vstopa Slovenije v EU.

 

ŠTUDENTSKA ARENA: TRADICIONALNA PRIREDITEV ZA VSE MLADE

Tradicionalno bo Študentska arena postregla z izobraževalnim, kulturnim in zabavnim programom, ki ga bo dopolnilo dogajanje v pokritih sejemskih dvoranah, športno dogajanje na prostem, številne predstavitve in informacije za mlade na vselej obiskanih sejemskih stojnicah. Samo lani je Študentsko areno v treh dneh obiskalo več kot 21.000 mladih, ki so se lahko sprehodili med 140 razstavnimi prostori. V okviru izobraževalnega programa je v treh predavalnicah potekalo 42 dogodkov, na prvi Areni podjetništva pa se je zvrstilo kar26 motivacijskih dogodkov in predavanj. Oder na Študentskem trgu je gostilo 43 nastopov. Po raziskavi, ki jo je organizator opravil v letu 2013, več kot 60 % anketirancev Študentsko areno obiskuje predvsem zaradi iskanja novih priložnosti zase.

 

ARENA PODJETNIŠTVA: AKTIVACIJA PODJETNIŠKE ŽILICE

Lanska novost Študentske arene je projekt Arena podjetništva, v okviru katere so študentje tri dni v družbi uspešnih podjetnikov razvijali svoje podjetniške ideje. Program Arene podjetništva, ki ga organizatorji pripravljajo v sodelovanju s pospeševalnikom mladinskega podjetništva Ustvarjalnikom je sestavljen iz krajših predavanj zanimivih gostov,povezovanja in ustvarjanja novih vezi. Cilj mentorstva je vodenje skozi proces izdelave prototipov, vse do zaključnih predstavitev pred komisijo investitorjev. Tako Arena podjetništva poudarja, da je v družbi pomemben prav vsak posameznik, zato organizatorji k sodelovanju vabijo ne le predstavnike IT-panoge, temveč širše, oblikovalce vseh vrst, glasbenike, športnike, jezikoslovce, skratka vse, ki želijo s podjetno miselnostjo ustvarjati tisto, v čemer so dobri in najpomembnejše, kar jih resnično veseli. Na ta način je v Areni podjetništva samo lani sodelovalo 35 udeležencev, ki so ustvarili kar 5 »startup« idej.

 

ŠTUDENTSKI LAJF: DVIG KAKOVOSTI ŠTUDENTSKEGA ŽIVLJENJA

Organizatorji Študentske arene se zavedajo, da so prav šolska in študentska leta tista, v katerih se mladi že zavedajo, kaj bodo, ko bodo postali veliki. To je zanje čas, ko lahko nabirajo informacije o kasnejši zrelejši dobi njihovega življenja, ko jim bodo na pot stopila vprašanja prve zaposlitve, nakupa prvega vozila, iskanje samostojne stanovanjske rešitve. V zadnjem času pa se že v študentskih letih vse bolj poudarja zdrav način življenja, ki naj se ga posvaja že v mladosti, skrb za zdravje pa postaja vse bolj pomembna tudi med mladimi. S tem namenom na letošnji 15. Študentski areni pripravljajo kotiček Študentski lajf, v okviru katerega organizator pripravlja predavanja, zabavne skeče in pravo pravcatoštudentsko stanovanje, v katerem si bodo mladi lahko pripravljali zdrave prigrizke in se učili o zdravi prehrani, se poučili o ureditvi prostora po metodi Feng Shui in barvni usklajenosti prostorov, o reciklaži pohištva, mešanju zdravih obrokov, vodenemu nakupovanju, pasteh deklaracij itd.

 

SIVA EKONOMIJA – PRETEKLOST, SEDANJOST, NIKOLI VEČ!

V boju proti sivi ekonomiji, ki pustoši tako slovensko gospodarstvo, kot krati prihodnost vsakega posameznika, bodo številne vsebine potekale tudi v okviru Študentske arene. Zavod Rikus bo namreč mlade arenine gladiatorje izzvala z različnimi vprašanji o tem, ali se zavedajo, kaj siva ekonomija sploh je, s čim jo (velikokrat nezavedno) podpiramo, kako jo lahko zajezimo ipd. Zavod bo v okviru projekta Siva ekonomija – preteklost, sedanjost, nikoli več! pripravil tudi foto-natečaj, kjer bodo mladi s svojimi fotografijami, foto-stripi in foto-kolaži izražali svoja stališča do sive ekonomije.

 

DOMA SMO V EVROPI: 10 LET V EVROPSKI UNIJI

Študentska arena bo tudi mesto za odprto razpravo o problematiki zaposlovanja mladih in pravicah mladih do zaposlitve s poudarkom na evropskih programih in pobudah, o informiranju mladih o njihovih pravicah kot državljanih EU itd. … to in še marsikaj zanimivega bodo obiskovalci izvedeli v okviru projekta »Doma smo v Evropi«, ki ga pripravlja Zveza za tehnično kulturo Slovenije ob 10. obletnici vstopa Slovenije v EU in se bo predstavil na Študentski areni.

 

NOVO: SEJEM ZA NOSTALGIČNE IN UMETNIŠKE DUŠE

Študentska arena, ki že vrsto let skrbi za najrazličnejše teme, zanimive za mlade, se širi še med umetniške duše. Tokrat namreč zanje v sodelovanju z Vintage vikendom pripravljanostalgično-umetniški sejem Študentske arene, kjer se bodo družili nostalgiki in umetniki. Organizator k sodelovanju vabi oblikovalce, ustvarjalce, trgovine, drzne ideje in nostalgične »vintage« duše, ki bodo predstavili svoje umetniške, »reuse« ali »vintage« izdelke, oblačila, pohištvo, dekor, poskrbeli za ustvarjanje nostalgično-tradicionalne atmosfere in seveda obiskovalcem Študentske arene na voljo postavili izdelke v nakup.

 

VZPOREDNI PROGRAM: AKTIVACIJA MLADIH

Kot običajno bo Študentska arena poskrbela za bogat izobraževalni program v treh predavalnicah. Poleg številnih vsebin, povezanih z izobraževanjem, štipendiranjem, mobilnosti, potovanji, športom,  Študentska arena že vrsto let velik poudarek daje problematiki zaposlovanja mladih. Različne delavnice, okrogle mize, predstavitve in predavanja številnih organizacij, ki se vsakodnevno ukvarjajo z zaposlovanjem mladih, bodo predstavljale izzive in priložnosti, ki jih nudijo različne institucije doma in po svetu.

 

Tudi oder Študentskega trga ne po pozabil na številne mlade talente. Na parketu Študentskega trga je nastopalo že veliko mladih plesnih, pevskih in dramskih upov. Kar nekaj je takih, ki so med mladimi še posebej popularni – Trkaj, Zlatko, Impro liga, Vid Valič, plesalci plesne šole Maestro, Salsa Libre Academie, Pro Dance Studia, Basta, ŠOU športa, Akademije za ples ipd., številni pa so ravno arenin parket izkoristili za svoje prve zvezdniške korake – med njimi na primer sedaj svetovno znani stuntrider Rok Bagoroš in mladi italijanski glasbeniki The Academy. Poleg tega je Študentski trg tudi prostor modnih revij, nagradnih iger in najrazličnejših debat.

 

Na Študentski areni pa ne manjkajo niti številne priložnosti za druženje in zabavo.  Tako organizator pripravlja prvi festival samoposnetkov Selfijado, s katerim bo poskrbel, da bodo svoj vtis s Študentske arene odnesli prav vsi mladi, zunanja ploščad pa je vselej zanimiva zaradi številnih plesnih in športnih

 

Druga dva dni Študentske arene, natančneje 22. in 23. oktobra, bo na Gospodarskem razstavišču vzporedno potekal tudi 12. zaposlitveni sejem Moje delo, kjer bodo obiskovalci dobili informacije, kateri delodajalci iščejo nov kader.

 

VSTOP PROST.

Več na www.dobimo.se.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.