Ali bom na faksu le študiral?

Kratek in jedrnat odgovor na zgornje vprašanje bi bil – ‘kakor bom želel’. Študentom predstavlja omejitev le njihova domišljija, včasih pa tudi obvezna prisotnost na predavanjih in/ali vajah.
Kljub temu ostane dovolj časa tudi za obštudijske dejavnosti; spodaj je strnjenih nekaj idej, kakšnih.

Na fakultetah, v knjižnicah, pa tudi v drugih ustanovah vam bodo na voljo številna predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij; predstavljajo možnost za izpopolnjevanje znanja, ki ga boste odnesli s fakultete. Predavanja so večinoma brezplačna, pa tudi dobro oglaševana.

Če ostanemo na strokovnem ‘teritoriju’, nam bodo tudi na fakulteti na voljo različna tekmovanja v znanju s strokovnega področja, največkrat na mednarodnem nivoju. Odveč je poudarjati, kako odlična možnost za študijsko in drugačno izpopolnjevanje je to.

Druga možnost za širjenje obzorij, pri kateri pa zelo intenzivno lahko združujete prijetno s koristnim, je študentsko delo. Seveda je na trgu cela vrsta del (v trenutnem času krize morda malo manj, z nekaj iznajdljivosti pa ga še vedno ni problem najti), zelo koristno pa je, da si poiščete delo, ki bo povezano z vašim študijem. Ne samo, da se boste na tak način lahko naučili mnogo koristnih stvari, ki vam bodo koristile tudi pri študiju, imeli boste tudi možnost spoznati ljudi, ki vam bodo pozneje lahko koristili pri iskanju zaposlitve.

Odlična možnost za sklepanje novih poznanstev in pridobivanje najrazličnejših izkušenj so tudi različne študentske organizacije in društva. Teh je malo morje in so podrobneje opisane že na drugem mestu. Preden se vanje vključite, je seveda dobro vsaj približno vedeti, kaj ponujajo in kaj si od morebitnega članstva lahko obetate; povsod pa si lahko nabirate izkušnje, znanja in poznanstva.

V današnjem času je, kot že veste, zelo pomembno znanje tujih jezikov – na voljo so vam številni tečaji, pogosto zelo ugodni. Pa vendar se tu vseeno splača dati nekaj več poudarka kvaliteti, saj je slab jezikovni tečaj ravno tako zapravljanje časa in denarja. Preden se odločite za obiskovanje tečaja, se pozanimajte o referencah predavatelja.

Obenem pa imate v študentskih letih na voljo tudi športne tečaje najrazličnejših vrst po nižjih cenah. Študentje imamo prav tako vsaj 2 leti obvezno športno vzgojo na fakulteti in že v okviru te si lahko izberemo različne športne zvrsti – šport je tako eden najboljših načinov za spoznavanje ljudi, po drugi strani pa obvezen spremljevalec kvalitetnega študija. Nič ne zbistri od vseh podatkov natrpane in izčrpane glave bolj kot sproščujoč tek ali podobna športna aktivnost. Vključite šport v svoje vsakodnevno študijsko življenje!

Potovanja so primerna tema za zaključek kratkega seznama; so namreč eden izmed najboljših načinov za spoznavanje samega sebe in sveta okoli sebe. Prav zato precej študentov veliko potuje; poleg tega imajo v študentskih letih za to nekako največ časa. Ni ravno priporočljivo, da se odpravite na pot okrog sveta že takoj na začetku prvega letnika; zadoščenje bo mnogo večje, če se boste na to pot odpravili s precej opravljenimi izpiti v žepu, na primer v času absolventskega staža – morda se vam bo prav takrat utrnila ideja za naslov vaše diplomske naloge!

Blaž Božnar

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.