Bela Čista desetka

Čista desetka je projekt, ki ga primorski študentje, pa tudi tisti iz drugih koncev Slovenije zagotovo dobro poznate. Za tiste, ki s to prireditvijo še niste bili seznanjeni pa smo pripravili nekaj informacij o tem dogodku.

Verjetno je marsikoga po napornem zimskem izpitnem obdobju zamikalo in se je udeležil te športno-zabavne prireditve, ki je potekala na Krvavcu med 9. in 11. marcem.


Bela Čista desetka je zimska različica Čiste desetke, ki je osnovna prireditev Univerzitetne Športne zveze Primorske in poteka vsako leto na Rektorjev dan.

Bele desetke že nekaj let sledijo zimskemu izpitnemu obdobju in potekajo v bližini smučarskih središč, kjer študentje skupinsko in posamezno tekmujejo med seboj v desetih športno-zabavnih igrah. V treh dneh, kolikor traja prireditev, se študentje med seboj pomerijo v zimskih športih, kot so tek na smučeh, sankanje, drsanje in hokej na ledu. Seveda pa je poleg resnega športnega dela zagotovljen tudi zabavni del, kjer študentke in študentje prav tako tekmujejo v različnih skupinskih štafetnih igrah na snegu. Sicer Univerzitetna Športna zveza Primorske Čisto desetko prireja že celo desetletje in to v vseh letnih časih. Vsako leto se tako zvrstijo jesenska, zimska, cvetoča in mokra desetka, ki so najbolj obiskane študentske športne prireditve na Primorskem. Število udeležencev je odvisno od kapacitet smučišča, v preteklosti jih je bilo tudi do sto, letos je bilo na razpolago 50 mest.

 

Druženje, zabava in povezovanje študentov vseh fakultet Slovenske Istre in študentov drugih fakultet

Osnovni namen je spodbujanje študentov k športnemu udejstvovanju in medsebojno spoznavanje. Na prireditvi poteka tekmovanje v zimskih športnih disciplinah, seveda pa ne manjka tudi zabave, prostočasnih aktivnosti in druženja. Vsi udeleženci in udeleženke prejmejo praktično darilo, najboljši tekmovalci pa prejmejo tudi medalje in nagrade.

 

V sklopu tekmovanj do potekale naslednje discipline:

–         izdelovanje snežnih skulptur,

–         tek trojk na smučkah,

–         snežna štafeta,

–         pretakanje kuhanega vina,

–         študentska pasja vprega,

–         tek čez ovire,

–         slalom s pležuhom,

–         borovničev tek,

–         kepanje v tarčo ter

–         vlečenje vrvi.

 

Štiri od desetih disciplin so letos potekale prvič, in sicer so to izdelovanje snežnih skulptur, kepanje v tarčo, tek čez ovire in študentska pasja vprega.

 

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.