Besede vzpodbude

Za začetek – naslov članka je ironičen – če ste že sedaj depresivni zaradi faksa, potem ne berite naprej …

Po  koncu sladko-grenke poti v obliki srednje šole si se znašel/a na faksu. Večina od nas seveda brez konkretne pomoči, saj je bil vsak nasvet na tem mestu le morebiten poizkus ponovne reinkarnacije nedoživetih sanj, npr. staršev ali koga podobnega.

Glede na to, kje ste pristali, bi vas lahko uvrstili med enega izmed naslednjih tipov študentov:

Prvi tip študenta (moj najljubši) se je znašel nekje na Kardeljevi ploščadi – Ekonomija, Uprava ali Družbene vede. Na mestu je sedaj vprašanje, koliko ekonomskih šol, fakultet in ostalih podobnih zadev poznate v Sloveniji in koliko diplomantov izpljuvajo le-te na leto? Preveč! Če bi prevedli v evre – potem je to večji znesek, kot pa ga boste kot diplomant EF ali FDV prejeli na leto. Podobno vprašanje – koliko kulturologov ali različnih vrst sociologov poznamo? Preveč. In koliko jih dejansko potrebujemo? Verjetno še tisti iz diplomskega letnika 2006 čakajo na prvo zaposlitev. Še eno vprašanje – Zakaj mislite, da boste ravno vi tisti izmed 500 kandidatov, ki se bodo prijavili na eno delovno mesto v povezavi z vašo smerjo in dobili službo? Resno mislite, da med kandidati ne bo niti enega, ki bo uporabil veze in poznanstva?

Drugi tip študenta – Študent naravoslovja, fizike, elektra, računalništva, farmacije, medicine in ostalih „pravih“ fakultet – pb. 7 ali več let se boste mučili z vsakim izpitom posebej, medtem ko bodo vaši kolegi s Kardeljeve ploščadi (glej zgoraj) ta čas zapravljali drugače. Sicer bodo „kardeljevci“ ravno tako še po 7 letih na faksih (samo da se ne bodo mučili z izpiti, ampak z zgodnjimi fazami alkoholizma). Kaj naj vam rečem – če vas kaj potolaži – „We who are about to die – we salute you“ (prevedeno – Čestitke za pogum, da ste izbrali težjo, a za večino boljšo pot).

Tretji tip študenta – Če imate doma družinsko podjetje, ki se po možnosti še drži nad vodo ali pa celo uspeva – zakaj za vraga ste šli potem študirat neko xy zadevo in ne enostavno prevzeli družinskega posla? Mislite, da boste staršem pokazali, kako ste neodvisni, ko boste stregli kavo in „deci-deci“, medtem ko se prebijate skozi nek beden faks. Filozofija, sociologija in kultorologija lahko počakajo, balet se greste lahko učit še vedno potem, ko boste finančno neodvisni. Upam torej, da se vidimo le na obletnicah mature, ko vas vsi preklinjamo, ker ste prišli z novim Audijem ker vam je „očka vse zrihtal“.

Četrti tip študenta – Neštudent: Če se v življenju le malo znajdete, boste prišli veliko dlje z nekim konkretnim poklicem – npr. slikopleskarstvo – ekonomist v večini primerov ne bo znal ali hotel sam prepleskati stanovanja – v nekaj letih pridnega dela boste imeli svoj s. p., normalen avto, hišo in psa – „the american dream“ … Ponovno vas bomo preklinjali.

Takšna je torej brutalna realnost današnjega časa. Ne bom dajal študentskih nasvetov, saj jih boste dobili v prihajajočih dneh še preveč. Se boste že sami znašli oz. se pač ne boste. Je pa res, da sociala danes ni več, kar je menda bila včasih. Dvomim pa tudi, da imate starše, ki vas bodo doma še gledali pri 40ih. Tako da, sedaj je čas, da naredite nekaj iz sebe!

 

Mitja Urbanček

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.