Bled bo gostil 74. skupščino Evropske študentske organizacije

V nedeljo, 22. aprila, se bo na Bledu začela 74. skupščina Evropske študentske organizacije, ki jo bo prvič v svoji zgodovini gostila Študentska organizacije Slovenije. Na Bledu se bo v prihodnjem tednu zbralo 120 mladih, progresivnih in perspektivnih evropskih študentskih predstavnikov iz 39 držav.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) bo prvič v svoji zgodovini gostila redno zasedanje 74. skupščine Evropske študentske organizacije (ESU). ESU je krovno evropsko študentsko združenje, ki vključuje 46 nacionalnih študentskih organizacij iz 39 držav, med katerimi je kot polnopravna članica tudi ŠOS.

Na Bledu bo v naslednjem tednu zbranih 120 mladih, progresivnih in perspektivnih študentskih predstavnikov, ki bodo razpravljali in delili svoja mnenja na področju perečih evropskih študentskih vprašanj. Osrednja tema skupščine bodo programski dokumenti in smernice delovanja v prihodnje, gostje se bodo spoznali s študentskim delovanjem v Sloveniji in si izmenjali mnoge dobre evropske prakse. Na Bledu bodo izvedene tudi redne volitve v organe ESU.

Jaka Trilar, predsednik ŠOS: “Ponosen sem, da ŠOS gosti tako pomemben dogodek za evropske študente, kjer bomo tekom prihajajočega tedna okrepili evropsko študentsko gibanje, dobili nove ideje in delili dobre ter tudi slabe prakse in tako študentom zagotovili močan izhodiščni položaj za izboljšanje pogojev študentov v celi Evropi. Močno sem prepričan, da imajo študentska gibanja pomembno vlogo v vseh družbenih dimenzijah študentske populacije in tudi širše. Skozi demokratično in kritično debato o naših pravicah ter družbenem okolju bo omogočena ohranitev že uveljavljenih in zagotavljanje novih sprememb, ki so nujne za zagotavljanje družbe znanja.”

Helge Schwitters, predsednik ESU: “Ponovno stojimo na razpotju naše poti k prihodnosti sodelovanja evropskih študentov na področju visokega šolstva. Bolj kot kadarkoli prej takšni časi zahtevajo udaren glas študentov – v roku enega meseca bomo videli, ali je mogoče doseči nov sporazum o bolonjskem procesu. Vzporedno s tem je pomembno omeniti proces novih pobud Evropske unije: študentske izkaznice, evropske univerze, učinkovitejša pot do samodejnega priznavanja … Vendar evropskim načrtom manjka ambicij. V luči prihajajoče visokošolske ministrske konference v Parizu je treba izpostaviti kritična mnenja.”

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.