Bo malo delo zavrnjeno?

Zakon o malem delu na nedeljskem referendumu ne bo dobil podpore, kaže napoved referendumskega izida, ki ga je na podlagi javnomnenjske ankete pripravilo Delo.

Po napovedih naj bi se referenduma udeležilo 31 odstotkov volilnih upravičencev; za uveljavitev zakona jih bo glasovalo 43 odstotkov, proti pa 57 odstotkov.

Manjša, ko je udeležba bolj je izzid negotov
Referendumska napoved je bila narejena na podlagi javnomnenjske ankete, ki je bila izvedena v sredo in četrtek na vzorcu 710 anketirancev. Iz teh rezultatov so izračunali, kakšen bi utegnil biti izid referenduma. Pri tem pa v Delu Stik opozarjajo, da je referendumska napoved ponavadi veliko manj zanesljiva kot napoved izida volitev. Velja namreč, da čim nižja je volilna udeležba, tem bolj negotov je izid.
34,7 odstotkov anketirancev se bo zagotovo udeležilo referenduma

Sodelujoče v anketi so sicer vprašali, kako verjetno se nameravajo udeležiti referenduma. Da se ga bodo zagotovo udeležili, jih je odgovorilo 34,7 odstotka, odgovor verjetno da jih je dalo 27,5 odstotka, verjetno ne 14,8 odstotka, zagotovo ne pa 19,7 odstotka. Z ne vem jih je odgovorilo 3,7 odstotka.

Kako bodo glasovali na referendumu?
Sledilo je vprašanje, kako bodo glasovali na referendumu. Da bodo glasovali za, jih je odgovorilo 33,0 odstotka, glas proti pa jih je napovedalo 49,2 odstotka. Če pa se upošteva samo tiste anketirance, ki se bodo referenduma najverjetneje res udeležili, je razlika med glasovi za in proti nekoliko manjša. Med temi je glas za napovedalo 36,8 odstotka, proti pa jih bo 45,3 odstotka.

Potencialni volivci LDS in SD podpirajo zakon
Analiza glede na strankarske preference pa pokaže, da potencialni volivci LDS in SD podpirajo zakon, potencialni volivci SDS, SLS in DeSUS pa mu nasprotujejo. Podpora zakonu je povezana tudi s starostjo; zakonu najbolj nasprotujejo anketiranci, stari od 18 do 25 let, oziroma študentje. Najstarejši pa so edina skupina, ki večinsko podpira zakon.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.