Bo več kot 500 študentov ostalo brez strehe nad glavo?

Več kot 500 ljubljanskih študento (neuradno tudi okoli 900) bo v novo študijsko leto morda stopilo brez strehe nad glavo, sporoča Skupina Modro za študente. Z včerajšnjim dnem so namreč s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) in Uprave Študentskih domov Ljubljana (UŠDLJ) prejeli obvestilo, da do podaljšanja subvencioniranega bivanja v študentskih domovih niso več upravičeni in morajo po novem ponovno zaprostiti za sprejem v študenstki dom. Gre za študente, ki so z letošnjim letom zamenjali stopnjo študija ali pa so zaradi drugih razlogov začasno ostali brez statusa študenta. Praksa, ki so jo pri obravnavanju tovrstnih študentov pristojni vršili več let, je torej čez noč dobila popolnoma nove okvirje. Okvirje v katerih bomo kratko zopet potegnili študentje.

 

“Zgrožena sem. Ob prijavi za sprejem ali podaljšanje študentskega doma nas nihče ni opozoril na to, da so v teku dogovori o spremembah. Popolnoma nezaslišano je, da smo za to izvedeli le dan pred začetkom novega študijskega leta. Ne razumem, kaj so pristojni sploh mislili, ko so nas skoraj čez noč postavili na cesto in v položaj, ko smo primorani poiskati novo prenočišče. In to v začetku študijskega leta. Veliko zasebnikov, ki ponuja za študente cenovno sprejemljiva bivališča, je že zasedenih.” pojasnjuje študentka Ema Knez, ki je pred nekaj dnevi diplomirala na Fakulteti za družbene vede, z jutrišnjim dnem pa se vpisuje na podiplomski študij.


Težava je nastala, ker sta se MIZŠS in UŠDLJ letos začela držati lastnega pravilnika o uporabi študentskih domov in tako prekinila prakso prejšnjih let, kjer so študentje, ki so napredovali na višjo stopnjo, ostali v Študentskem domu in zgolj podali prošnjo za podaljšanje bivanja.

 

V skupini Modro za študente pozivamo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Upravo študentskih domov Ljubljana, da ne dopustijo, da študentje ponovno postanemo kolateralna škoda birokracije. Od UŠDLJ pričakujemo, da študentov ne meče na ulice, temveč k reševanju nastale problematike pristopi z vidika varovanja študentskih interesov, MIZŠ pa pozivamo, da naj končno pristopi k reševanju širše sistemske problematike, ki študente v prehajanju med posameznimi stopnjami študija trenutno postavlja v negotov, velikokrat tudi nehuman položaj.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.