Bodite zdravstveno zavarovani tudi v tujini

Da bi se izognili nepotrebnim in visokim stroškom v primeru bolezni ali nezgode med bivanjem v tujini, si je pred odhodom v tujino potrebno priskrbeti ustrezno zdravstveno zavarovanje.

Izbira tega je odvisna od tega, kam potujete. V državah Evropske unije ter nekaterih drugih evropskih državah je dovolj evropska kartica, drugje pa so potrebna komercialna zavarovanja z asistenco v tujini.

 

Kam z evropsko kartico?

Pravice do zdravstvenih storitev urejata Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in Pravila o obveznem zdravstvenem zavarovanju oziroma pravnim redom EU. Pravice do zdravstvenih storitev v tujini lahko uveljavljamo med delom v tujini, službenim ali zasebnim potovanjem v tujino ali strokovnim izpopolnjevanjem in študijem v tujini.

Evropsko kartico lahko uporabljamo v državah članicah EU in EGP ter v Švici, na Hrvaškem, v Makedoniji, Srbiji, Črni gori in Avstraliji. Za obisk Bosne in Hercegovine si je potrebno priskrbeti konvencijsko potrdilo. V Srbiji in Črni gori se je potrebno z evropsko kartico zglasiti na pristojnem uradu zdravstvenega zavarovanja v kraju začasnega bivanja, v nujnih primerih pa se lahko zglasite neposredno pri izvajalcih zdravstvene storitve, ki so del javne oziroma državne zdravstvene mreže.

Obseg uveljavljanja zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v tujini se razlikuje glede na državo.
V državah članicah EU in EGP ter Švici so slovenske zavarovane osebe upravičene do zdravstvenih storitev, ki so potrebne iz medicinskih razlogov. Obseg in vrsto zdravstvenih storitev opredeli zdravnik, ki sprejme osebo na zdravljenje. Na Hrvaškem, v Makedoniji, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni gori ter Avstraliji so slovenske zavarovane osebe upravičene le do nujnih zdravstvenih storitev po predpisih posamezne države.

 

Obe listini sta brezplačni

Naročiti ju morate vsaj 4 delovne dni pred odhodom v tujino. Če potujete z danes na jutri se oglasite na pristojni območni enoti ali izpostavi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer vam bodo izdali certifikat, ki začasno nadomešča evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja oziroma konvencijsko potrdilo.

Listini se izdajata za od 30 dni do največ 1 leto, glede na veljavnost obveznega zdravstvenega zavarovanja zavarovane osebe. Po preteku veljavnosti listine je potrebno naročiti novo. Kartico lahko naročite največ 15 dni pred iztekom veljavnosti prejšnje.

Ko potujemo izven Evrope, bodimo še bolj pozorni

Za potovanja izven omenjenih držav je priporočljivo skleniti zavarovanje z asistenco v tujini, ki jih pod različnimi imeni ponujajo vse večje zavarovalnice. Bodite pozorni na zavarovalno vsoto, nekatere zavarovalnice imajo drugačne cene glede na cono, v katero potujete, če ste npr. športnik, morate to prav tako navesti, posebne pakete imajo za skupine. Zelo podrobno preverite torej drobni tisk in primerjajte ponudbe več zavarovalnic.

 

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.