Boks

Boks je ena izmed borilnih veščin.

KAJ SO BORILNE VEŠČINE?

Borilne veščine ali umetnosti bojevanja so sistemi urejenih metod vadbe telesa in tudi duha, z namenom učinkovitega bojevanja, tako golorokega kot tudi oboroženega. Pojem se dandanes uporablja predvsem v povezavi z golorokimi azijskimi borilnimi veščinami , čeprav v resnici zajema raznolike veščine bojevanja z vsega sveta

Boks je eden bolj poznanih in razširjenih borilnih športov. V obliki, ki je danes najbolj razširjena, se je razvil v Angliji, zato ga včasih imenujejo tudi angleški boks, nekateri ga imenujejo tudi klasični boks.

ZGODOVINA:

Način borjenja, pri katerem se nasprotnika udarjata s pestmi, je zelo star. Najstarejše upodobitve golorokega boksa segajo v tretje tisočletje pred našim štetjem, prve upodobitve borcev z zaščitenimi rokami pa so nastale okoli leta 1500 pr.n.št. Boksanje so poznali tudi v stari Grčiji in Rimu in sicer v zelo različnih oblikah – kot olimpijski šport, kot vadbo za splošno telesno pripravo vojščakov in kot eno od gladiatorskih disciplin, torej kot borbo na življenje in smrt.

V 20. stoletju si je boks zahvaljujoč močni reguliranosti borb končno izboril legalnost in tudi ugleden položaj v športni sferi, amaterski boks je tudi priznan olimpijski šport, zaradi tega ga imenujemo tudi olimpijski boks.

TEHNIKE:

V boksu poznamo tri vrste ročnih udarcev (direkt, kroše in aperkat) in različne obrambe pred temi udarci (blokade, izpeljave, ustavljanja, izmiki in eskivaže). Pri borbi so nepogrešljivi tudi koraki, s katerimi se nasprotnika približujeta, oddaljujeta ali izmikata vstran. Če se borca približata na razdaljo, s katere ne moreta več zadajati direktnih udarcev (saj sta si bližje kot za dolžino iztegnjene roke), se lahko borba za nekaj časa odvija tudi v klinču. Gre za nekakšno obliko prijemalne tehnike, pri kateri borec skuša nasprotnika objeti tako, da njegove roke pritisne ob njegovo telo in mu s tem začasno prepreči zadajanje udarcev. V boksu je dovoljeno udarjati le s členki stisnjene pesti, prepovedano pa je udarjati z drugimi deli roke ali z glavo in seveda brcati. Prav tako niso dovoljeni kakršnikoli udarci pod pas, v hrbet, v zadnji del glave in vratu ali v predel ledvic. Prepovedano je tudi potiskati, spotikati ali držati nasprotnika, medtem ko ga udarimo.

Boks  je tako za dekleta kot za fante. Če te je ta šport še podrobneje zanima boš na spletu in v knjižnici našel/ našla  še veliko zanimivosti in literature.

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.