BURNI ODZIVI NA TRENUTNO CENO ZLATA – JE TU ŠE PROSTOR ZA RAST?

Študentska borza je pripravila že 49. Seminar Študentske borze, ki se je odvijal v torek, 9. novembra 2010 na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Seminar se je pričel s Finančno-borznim utripom; Analize in napovedi je pripravil Andraž Grahek. Energičen nastop je začinil s malenkostjo provokacije, zato ni čudno, da ga je publika v trenutku vzela za svojega. Najširša razprava se je spletla, nekoliko pričakovano, okoli diskusije o ceni zlata. Grahek je namreč predstavil svojo tezo, da za kumulativni indekse rasti zlata preprosto ni naravno, da bi bili višji od rasti delnic. Poslušalci so burno reagirali s svojimi vprašanji, predvsem pod vplivom zadnjih dogajanj na trgih zlata in ostalih plemenitih kovin. Finančno-borzni utrip se je zato končal precej polemično, kar je bilo odlično izhodišče tudi za pogovore v času odmora.
Kratki pogostitvi je nato sledila okrogla miza za naslovom: Naložbene priložnosti za mlade – kako varčevati za varno prihodnost? Diskusijo je moderiral Matjaž Nidorfer, glavni in odgovorni urednik revije Moje finance. Gostje so podali svoje videnje o mladi generaciji, poznem odhodu mladine od svojih staršev ter jim dali tudi nasvete kaj storiti po opravljeni diplomi, kako se lotiti iskanja službe. Do odnosa mladih do dela je bil kritičen predvsem Jože Dover, predsednik uprave Probanke DZU. Pravil je, da so mladi prepričani, da bodo namesto njih vse naredili njihovi starši in da tak odnos prinesejo tudi na delovno mesto. Podobno se je z njim strinjal mag. Samo Lubej, ki je na drugi strani izrazil tudi zaskrbljenost nad anemičnostjo in čakanjem mladih. Trdi, da je premalo mladih, ki bi se bili pripravljeni dejavno spoprijeti s svojim življenjem, da danes mladi predvsem čakajo na prvi večji denar in si mislijo, da bodo šele potem začeli delati. A tega denarja brez trdnega dela ne bo, pravi Lubej. Podobno se je s sogovornikoma strinjal dr. Aleš Skok Berk, ki je pri vsem tem izpostavil še pokojninsko problematiko. Pri svojem govoru se ni mogel izogniti niti vplivu globalne gospodarske krize – po njegovem mnenju je ta kriza odlična priložnost za zasuke v glavah, predvsem mladih. Nasvete predvsem z bančnega sektorja sta ponudila tudi Cvetka Selšek, predsednica uprave SKB Banke in mag. Benjamin Jošar s KD Banke.

Več informacij o 49. Seminarju Študentske borze ter o Študentski borzi in o njenem delovanju dobite na www.studentska-borza.com.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.