Če prek spleta naročim ponarejen izdelek, ostanem lahko brez blaga in denarja

Če danes naletite na ponaredek, to ni nobena redkost. Vse več je ponarejanja, naj si bo to parfum, ura, oblačila svetovno znanih znamk, torbice ali sončna očala, cigarete, in vse skupaj je zelo dobičkonosno.

V Sloveniji po podatkih Generalnega carinskega urada Carinske uprave RS letno zasežejo več kot sto tisoč kosov različno ponarejenega blaga, od tega je največ športne obutve.

Kako ponaredke prepoznati? Bodite pozorni na naslednje »muhe« prodajalcev ponarejevalcev:
– cena izdelka je nizka,
– izdelka ne smete odpreti, dokler ga ne plačate,
– oblačila ne smete pomeriti,
– ob otipu je izdelek drugačen, lažji, kot bi pričakovali,
– varnostnih oznak ni videti,
– prodajalec ne odgovori na vprašanja o izdelku ali je nepotrpežljiv.

Ponarejanje ne pozna krize
Kamor koli se obrnemo, slišimo besedo recesija, ni denarja, kriza. A kriza ni zajela ponarejevanje izdelkov. Ne boste verjeli, vedno hitreje se širi in s pomočjo interneta ji to uspeva na ilegalni način z bliskovito hitrostjo. Zakaj? Uporaba interneta nam je namreč omogočila, da nam po želeni izdelek ni treba iti v trgovino, kaj šele v tujino. Preprosto ga lahko naročimo preko interneta.

Največ ponaredkov je med modnimi izdelki
Med ponaredki najdemo največ modnih izdelkov, vendar se moramo zavedati, da danes najdemo ponaredke tudi drugje, na vseh področjih, pred njimi nismo več varni in če nismo pazljivi, jih kaj hitro lahko nevede kupimo. Ponareja se vse: od kozmetičnih izdelkov, rezervnih avtomobilskih delov in igrač do izdelkov visoke tehnologije in živilske industrije ter celo zdravil.

Če kupim ponaredek nevede, ali s tem naredim kaznivo dejanje? Sam nakup ponaredka lahko pri vas pusti posledice. Ponarejevalska dejavnost temelji na izkoriščanju ljudi, in tistih, ki jih preprodajajo. In vsi imajo skupno točko. Ta pa je kršenje zakonov. Vsi ponarejevalci imajo skupno točko – kršijo zakone. Zasebni preiskovalci, ki jih najemajo priznane blagovne znamke, da bi jim uspelo razbiti ponarejevalske mreže, včasih tvegajo življenja, ko poskušajo stopiti na prste ljudem, ki kaj hitro sežejo po orožju.

Ponaredki – škodljivo zdravju
Že res, da če kupite ponarejeno torbico, ne boste s tem škodovali vašemu zdravju, a vse več ponarejanja je tudi med zdravili in med prehrano in tu si lahko škodujete. Nekateri ponaredki lahko našemu zdravju škodujejo. Eden od primerov so očala – sončna očala, ki naj bi vas zaščitila proti UV-sevanju. Druga velika nevarnost so kozmetični izdelki, s katerimi škodujemo naši koži.

Ne kupujte poceni izdelke
Že res, da smo v obdobju recesije in ko so naše denarnice prazne, a vseeno vas opozarjamo, da ne kupujte poceni oziroma prepoceni izdelkov. Le na tak način se boste zavarovali pred ponarejenimi izdelki. Predvsem pa bodite previdni pri spletnih nakupih, preverite državo, od koder prihaja izdelek, kupujte pri preverjenih prodajalcih. Še enkrat pa vam polagamo na srce, nižja kot je cena izdelka kot v običajnih trgovinah je prav gotovo pokazatelj, da z blagom ni vse v redu. In nenazadnje, če bo Carinska uprava RS ugotovila, da gre za ponaredek, boste ostali brez izdelka in tudi brez denarja.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.