»Če trkaš, pa se ti ne odpre, nisi pred pravimi vrati.«

Na dogodku ‘Mlade ženske na trgu dela: Misija je mogoče!’ so Kolegice, ekipa ambicioznih deklet, ki delujejo pod okriljem Zavoda Nefiks, gostile uspešne ženske z namenom, da združijo moči in skupaj poiščejo konstruktivne rešitve, ki bi pomenile korak naprej pri vstopu mladih žensk na trg dela.

Da je srečanje potekalo v sproščenem vzdužju, je poskrbela moderatorka dogodka, Tanja Kocman. V več kot dve uri trajajočem druženju, ki se je odvijalo v prostorih Zavoda Atelje Art Murn International v Kristalni palači, se je večkrat slišalo to, kar je na vročem stolupovzela Tamara Guzeljiz Partner Consulting: »Če ženske želimo uspeti, moramo vložiti dvakrat več energije od naših moških kolegov zato, da nas sploh opazijo. Za moške je dovolj, da se pojavijo, pridno delajo in že napredujejo. Me ne. Če bomo samo pridne in delovne, se bo zgodilo samo to, da nam bodo dali ogromno dela, napredovale pa ne bomo. Znati se moramo postaviti zase.«

V nadaljevanju je Marta Turk, direktorica GZS Zbornice osrednjeslovenske regije in gonila sila mreže MEME, poudarila, da je za večjo možnost prodora žensk v gospodarstvo ključno n smiselno povezovanje žensk.Motivacijsko so delovale tudi besede Brigite Lazar Lunder iz Plana B, ki je izhajala iz svoje osebne izkušnje.Službo je namreč iskala dvakrat – pri 22-ih in 45-ih.Poslala je 15.000 mailov, dobila ponudbo in začela predavati. Uspelo ji je, saj se je držala vodila, če želiš biti nepogrešljiv, bodi drugačen. Urša Žorž, iz Eventio, je z zbranimi delila svoj pogled na morebitni neuspeh, in sicer sama sledi vodilu »če trkaš, pa se ti ne odpre, nisi pred pravimi vrati.«


V burni razpravi za omizji so udeleženke med drugim prišle do zaključka, da ni ženskih in moških poklicev in če nek poklic zares želimo opravljati, je treba rušiti stereotipe in verjeti vase. »Stroj, konkretno helikopter, ne ve, ali ga upravlja moški ali ženska, upravlja ga oseba, ki je za to sposobna«, se je slišalo izza omizja ženske pilotke helikopterja, Romane Begović.

Predloge, ki so nastali v procesu aktivnega druženja, bodo Kolegice zapisale in prenesle naprej – v delovna okolja gostij, v institucije, pristojne za zaposlovanje, gospodartvo, izobraževanje, saj pravijo, da je treba o zares previsokem odstotku brezposlenih mladih žensk govoriti in jim dati priložnost, da bo misija na trgu dela tudi zanje mogoča!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.