Celostna podpora pri študijskem in kariernem odločanju

Delavnost in inteligenca močno pomagata, a dejstvo je, da ključ do uspeha pogosto leži v pridobitvi ustreznih informacij. Z začetkom delovanja novega, ljubljanskega univerzitetnega Kariernega centra to ne bo več problem. Pomagal bo odkleniti še tako zastražena vrata …

Olajšana izbira študija in prehod v prvo zaposlitev
Postavitev Kariernega centra Univerze v Ljubljani (UL) so si na ljubljanski univerzi zastavili kot enega pomembnejših strateških ciljev, saj so na ta način bodočim študentom, študentom in diplomantom želeli zagotoviti celovito pomoč pri izbiri ustreznega študija, gradnji njihovih zaposlitvenih kompetenc in iskanju prve zaposlitve. Pri razvoju Kariernega centra UL so si njegovi snovalci pomagali tudi z izkušnjami kariernih centrov drugih priznanih evropskih in ameriških univerz. Izvedli so nekaj študijskih obiskov, kjer so jim tuje univerze, natančneje University of Reading v Veliki Britaniji, Ludwig Maximilian Universitat v Nemčiji, in University of Technology Krakow na Poljskem, predstavile delovanje svojih centrov. Še ena oblika mednarodnega sodelovanja je tudi izmenjava izkušenj in participacija pri različnih mini projektih, katerih rezultat je boljša informiranost njegovih svetovalcev, prav tako pa Karierni center UL pripravlja projekt Leonardo izmenjav za diplomante UL, kjer bo sodeloval še z drugimi tovrstnimi centri evropskih univerz.

Za začetek – anketa
Septembra 2007 je bila v okviru ljubljanske univerze izvedena obširna anketa o kariernih priložnostih študentov UL, v kateri je svoja pričakovanja izrazilo skoraj 4000 študentov. Analiza njihovih odgovorov je privedla do zanimivih izsledkov. Tako je anketa denimo postregla s podatkom, da kar 72,8% anketirancev meni, da niso dovolj informirani o zaposlitvenih možnostih s svojo izobrazbo. Le slabih 60% se jih je o njih pozanimalo pred vpisom na študij. Ne glede na to so bile zaposlitvene možnosti med dejavniki izbire študija po pomembnosti na drugem oziroma tretjem mestu, kmalu za osebnim zadovoljstvom oziroma interesom za študij posameznega področja.

Poskrbljeno bo za bodoče, sedanje in nekdanje študente Univerze v Ljubljani
Storitve Kariernega centra bodo namenjene tako bodočim študentom, kot tudi študentom in diplomantom UL. Kandidatom za študij na UL bo center nudil poglobljeno individualno svetovanje za izbiro ustreznega študijskega programa, aktualne informacije o študijskih programih UL v sodelovanju z vpisno službo UL, informacije o zaposlitvenih možnostih po zaključku različnih študijskih programov, ter dostop do opisov poklicev in trendov na trgu delovne sile. Študentom UL bo osebje Kariernega centra omogočalo udeležbo na predavanjih, delavnicah in seminarjih na temo iskanja zaposlitve, pisanja CV (življenjepisa), gradnje kariere in priprave na zaposlitveni intervju, organiziralo pa bo denimo tudi delavnice komunikacije, samopredstavitve, retorike, upravljanja s časom in timskega dela. Za študente bodo organizirani tudi študijski obiski pri delodajalcih, na voljo pa bo tudi svetovanje pri izbiri študijskega predmetnika glede na karierne želje študenta in pa glede možnosti študija v tujini v sodelovanju z Mednarodno službo UL. Poleg že omenjenih opisov poklicev in trendov na trgu dela in sodelovanja z delodajalci pa bo center študentom UL posredoval tudi informacije o študijskih praksah doma in možnostih praktičnega usposabljanja v tujini, o podiplomskih študijskih programih UL, o zaposlitvenih možnostih po zaključku različnih študijskih programov in o kariernih poteh diplomantov UL. Kopice uporabnih informacij pa bodo gotovo še zlasti veseli diplomantih UL.

Portal bo zaživel spomladi, svetovanje že poteka
Na delovanje spletnega portala na naslovu http://www.kc.uni-lj bo treba počakati še do pomladi, četudi se je sprva kot mesec odprtja te strani omenjal december 2007. Vanja Vučeti Dimitrovski, vodja Službe za kakovost in storitve za študente UL, pojasnjuje, da se jim je rok objave zaradi kompleksne izdelave portala že nekajkrat premaknil. Lahko pa se vsi zainteresirani za storitve Kariernega centra zglasite v njegovih prostorih na Kongresnem trgu 12, in sicer v času uradnih ur. Te so ob torkih in sredah med 9:00 in 11:00 ter 15:00 in 16:30 in ob četrtkih med 15:00 in 16:30. Pričakali vas bodo psihologi in strokovnjaki s področja upravljanja s človeškimi viri. S skupinskim in individualnim svetovanjem so pričeli za januarjem letos. Za več informacij o Kariernem centru pa jim seveda lahko tudi pišete, in sicer na elektronski naslov kc@uni-lj.si.

Martina Srblin

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.