Cena energije?

EESTEC LC Ljubljana v sodelovanju z IEEE PES Chapter  Slovenija organizira okroglo mizo z naslovom Cena energije, ki bo potekala v sredo, 14. novembra 2012, na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani ob 18. uri. Govorci okrogle mize bodo strokovnjaki iz različnih energetskih področij: dr. Franc Žlahtič (Plinovodi), Borut Rajer (Borzen), dr. Kristijan Brecl (UL FE), mag. Uroš Salobir (ELES), mag. Djordje Žebeljan (HSE), dr. Dejan Paravan (GEN-I) ter izr. prof. dr. Andrej Gubina (UL FE). Vsak izmed njih bo najprej na kratko predstavil svoje področje, nato pa bo sledila debata ter vprašanja iz publike. Moderatorka dogodka  bo Vida Petrovčič.

Slovenija se sooča s problemom visoke energetske odvisnosti uvoza energentov in je s tem posledično izpostavljena njihovi visoki ceni. Pomemben vpliv pri tem imata tudi geopolitični položaj in strateški razvoj. Cena energije, še posebej električne, ki je univerzalni substitut ostalih energentov, je izrednega pomena za razvoj tako gospodarstva kot celotne družbe. Napovedi kažejo na dolgoročno večanje potrebe po energiji in višanje njene cene, kar še dodatno veča  pomen te problematike.
Možne rešitve se kažejo v obnovljivih virih električne energije, nekonvencionalnih virih energentov  ter večjem povezovanju različnih trgov. Pri vsem tem pa se pojavljajo vprašanja na kakšni tehnologiji ti viri temeljijo, kakšen je njihov vpliv na družbo, kdo so glavni akterji na tem področju in kakšni so njihovi interesi.

Govorci se bodo na dogodku dotaknili naslednjih tem: slovenski elektroenergetski sistem, plinski terminali, trg z električno in plinsko energijo, obnovljivi viri energije, njihova energetska učinkovitost in finančna podpora ter razvoj novih trendov in tehnologij.
Izognili se bomo polemiziranju vročih točkah, o katerih smo v preteklosti že veliko slišali v medijih, saj je namen dogodka strokovna diskusija in predočitev novih danosti in opcij, ki jih ima Slovenija na področju zagotavljanja zanesljive oskrbe z energijo in pričakovanega razvoja v prihodnosti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.