Dejavnosti ob študiju

Zaradi zaostrenih razmer na področju zaposlovanja je vse bolj pomembno, da ima bodoči diplomant poleg formalnega potrdila o izobrazbi (npr. diplome, magisterija) tudi dodatna znanja in kompetence.

Tako je na fakulteti poleg študija vredno nekaj pozornosti nameniti tudi obštudijskim dejavnostim. Navedenih bo nekaj možnosti, ki naj vam bodo v razmislek, seveda pa si boste svojo izobraževalno pot izbrali sami.

Strokovna predavanja


Dobra priložnost za pridobitev dodatnih znanj so predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij, ki se dogajajo na fakultetah, v knjižnicah in tudi v drugih ustanovah. Izkoristite zanimiva in koristna predavanja, ki so lahko tudi priložnost za dopolnjevanje znanja, ki ga boste odnesli s fakultete. Predavanja so večinoma brezplačna.

Študentska strokovna tekmovanja

Na fakultetah so na voljo različna tekmovanja iz znanja strokovnega področja ali delo na različnih projektih (spremljajte oglasno desko in spletne strani!). Vse to je odlična možnost za študijsko in drugačno izpopolnjevanje.

Študentsko delo

Veliko novih znanj lahko pridobite tudi s pomočjo študentskega dela. Seveda je na trgu cela vrsta del (v teh časih morda malo manj, z nekaj iznajdljivosti pa je delo še vedno mogoče najti); zelo koristno je, da si poiščete delo, ki je povezano z vašim študijem. Ne samo, da se boste na tak način lahko naučili stvari, ki vam bodo koristile tudi pri študiju, imeli boste tudi možnost spoznati ljudi, ki vam bodo kasneje lahko koristili pri iskanju zaposlitve. V najboljšem primeru bo oseba, pri kateri delate kot študent, celo vaš bodoči delodajalec. Ne najmanj pomembna stvar je tudi, da si na tak način prislužite nekaj denarja.

Udejstvovanje v organizacijah

Odlična možnost za sklepanje novih poznanstev in pridobivanje najrazličnejših izkušenj so tudi različne študentske organizacije in društva. Teh je veliko in so podrobneje opisani že na drugem mestu. Naj na tem mestu le omenim študentske svete, študentske organizacije, študentske klube, mednarodna strokovna združenja študentov itd. V vse našteto se imate možnost vključiti, seveda pa je najprej potrebno približno vedeti, kaj ponujajo in kaj si od morebitnega članstva lahko obetate.

Jezikovni tečaji

V današnjem času je, kot že veste, zelo pomembno znanje tujih jezikov. Na voljo so številni tečaji, pogosto zelo ugodni. Vseeno pa je na tem mestu koristno dati nekaj več poudarka kvaliteti, saj je slab jezikovni tečaj tako zapravljanje časa kot tudi denarja. Preden se odločite za obiskovanje tečaja, se pozanimajte o referencah predavatelja.

Ne pozabite na šport


Povsem drugo področje, na voljo so vam tudi športni tečaji najrazličnejših vrst po nižjih cenah. Izbirate lahko med tenisom, potapljanjem, plezanjem, borilnimi veščinami, plesom, klasično in tajsko masažo, golfom, jadranjem, jezdenjem, smučanjem itd. Šport je tako eden najboljših načinov za spoznavanje ljudi, obenem je tudi obvezen spremljevalec kvalitetnega študija. Nič ne zbistri od vseh podatkov natrpane in izčrpane glave bolj kot sproščujoč tek ali podobna športna aktivnost. Vključite šport v svoje vsakodnevno študijsko življenje!

Potovanja


Eden izmed najboljših načinov za spoznavanje samega sebe in sveta okoli sebe so različna potovanja; prav zato precej študentov veliko potuje. Ni nujno, da se odpravite na pot okrog sveta že takoj na začetku prvega letnika, zadoščenje bo mnogo večje, če se boste na to pot odpravili po nekaj opravljenih izpitih, na primer v času absolventskega staža, morda se vam bo prav tam utrnila ideja za naslov vaše diplomske naloge.

Izplača se izkoristiti poceni potovanja, organizirana s strani študentskih organizacij. Tako lahko potujete poceni in v dobri družbi.

Blaž Božnar

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.