Delfini v slovenskem morju

Dolphin jumping out of the water, Kangaroo Island, Australia
Foto: Jess Bray iz iStock

Društvo Morigenos vas ob podpori ŠOU vabi na terenski vikend v Piran, kjer boste od 19.4. do 21.4.2013 lahko izkusili raziskovanje delfinov v slovenskem morju!

Dolgo je prevladovalo mnenje, da delfini v naše morje zaidejo le občasno. Njihova opažanja so se razlagala kot redke izjeme izgubljenih živali. Danes lahko na podlagi sistematičnih raziskav društva Morigenos potrdimo, da delfini v slovenskem morju niso le naključni obiskovalci.

Morigenos – slovensko društvo za morske sesalce je neprofitna, nevladna organizacija ustanovljena leta 2001, ki se posveča raziskovanju in zaščiti morskih sesalcev ter ohranjanju čistega in zdravega morskega okolja. »Morigenos« v starem keltskem jeziku pomeni »rojen v morju«. Društvo deluje na področju znanstvenega raziskovanja, izobraževanja, ozaveščanja javnosti ter sodelovanja s številnimi in raznolikimi institucijami doma in v tujini.

Glavni in najbolj dolgoročni projekt je proučevanje in zaščita delfinov vrste velika pliskavka (Tursiops truncatus) v slovenskem morju in okoliških vodah severnega Jadrana. To je prva dolgoročna in sistematična raziskava delfinov v Sloveniji. Društvo Morigenos te živali preučuje in spremlja od leta 2002, s čemer je dokumentiralo stalno prisotnost populacije velikih pliskavk pri nas. To je edina stalna vrsta morskih sesalcev pri nas. Druge vrste slovensko morje obiščejo zgolj izjemoma. Delfini naše morje uporabljajo za igro, počitek, prehranjevanje, pa tudi za razmnoževanje in vzgojo mladičev. To območje redno uporablja več kot 70 delfinov, med njimi tudi samice z mladički. Nekateri delfini se tukaj zadržujejo občasno, nekateri redno. Kar nekaj pa je takih, ki so prisotni že več kot 8 let zapored. Seveda se ti delfini gibljejo tudi v vodah sosednih držav, saj za njih ne obstajajo državne meje.

Delfini predstavljajo pomemben člen morskega ekosistema. Zato je njihova učinkovita zaščita potrebna, če želimo zagotoviti obstoj ostalih bitji in celotnega obalnega območja. Njihova dobrobit je za zagotavljanje dobrega ekološkega stanja morja zelo pomembna.

Spoznajte delfine slovenskega morja!

V okviru projekta Spoznavanje ekologije velike pliskavke v slovenskem morju, ob podpori Študentske organizacije v Ljubljani, društvo Morigenos pripravlja terenski vikend, na katerem boste preko zanimivih predavanj in praktičnega dela spoznali ekologijo velike pliskavke v slovenskem morju. Terenski vikend bo potekal 19.4. – 21.4. 2013 v Piranu in je namenjen študentom, ki bi radi izkusili raziskovanje delfinov in jih z nekaj sreče v naravi tudi videli. Vsi, ki bi se radi prijavili naj nam do 8.4.2013 pišejo na pr@morigenos.org ali nas pokličejo na 031 77 10 77, kjer bodo prejeli vse potrebne informacije.

V poletnih mesecih, se lahko ekipi društva Morigenos pridružite tudi na poletnih raziskovalnih taborih, na katerih se lahko vsakdo neposredno sreča z raziskovanjem in varstvom delfinov ter morskih želv. Tabori omogočajo aktivno sodelovanje pri preučevanju delfinov na terenu, spoznanje tehnike raziskovanja delfinov, opazovanje delfinov, morskih želv in morskih ptic v naravnem okolju in obenem spoznavanje in druženje z ljudmi iz drugih delov sveta. Več informacij najdete na njihovi spletni strani www.morigenos.org

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.