Diplomska naloga ali diplomsko delo

Diplomska naloga je simbol konca in začetka, bremena in olajšanja. Označuje zaključno dejanje vašega šolanja, obenem pa prinaša nov začetek

Začetek je vedno najtežji                                                       

Breme, ki ga diplomska naloga prinaša, je ogromno, s tem pa se pred pisca postavijo številna vprašanja. Glavno in najbrž najtežje je: kako začeti? Diplomska naloga se mora začeti z idejo: »Kaj si želim pisati?« oziroma »Katero področje me zanima?« Morda najboljša ideja je, da prebrskate med obstoječimi diplomskimi nalogami in morda na tak način dobite kakšno idejo za pisanje.

Izbira teme je bistvena – pravilen izbor pa lahko močno olajša pisanje. Tema, ki nas zanima, nam bo šla prav gotovo »lažje od rok«. Nato se začne proces zbiranja informacij. Pomembno je, da je na izbrano temo dovolj ustrezne literature, vendar to v svetu, kjer je informacija tako bistvenega pomena, ne bi smela biti težava. Z izdelanim konceptom sledi izbor primernega profesorja, ki vas bo znal ustrezno usmerjati. A največja ovira je šele pred vami. Kljub ogromnemu številu informacij in dogovorjenim konceptom mnogi obsedijo pred ekranom, tuhtajoč, kako svoje ideje spraviti na papir. Najbolj enostaven nasvet je: začnite pisati. Čeprav je ideja banalna, je ravno ta korak najpomembnejši. Ko enkrat začneš, se koščki sestavljanke sestavijo veliko lažje! S čim začeti? Z najlažjo zadevo. Ta bo v vas spodbudila navdušenje in vam dala (pre)potrebno samozavest.

 

Kaj sploh je diplomska naloga?

Diplomska naloga je samostojno pisno strokovno delo, v katerem pisec pod vodstvom nekega mentorja obdela izbrano temo. Diplomska naloga naj bi bila razdeljena na uvodni in osrednji del ter na sklep, kar je sicer odvisno od fakultete in obravnavanega problema.

V uvodnem delu je predstavljen predmet obravnave, na problem vezani cilji ter raziskave na tem področju. V tem delu pisec predstavi še metode za obravnavo teme in strukturo diplomske naloge. Uvod naj ne bi bil predolg.

Osrednji del je razdeljen na teoretičen in analitičen del. V teoretičnem delu pisec predstavi različne poglede na izbrano temo in izhodišča, na katerih temelji analitičen del. V njem pisec problem najprej vsestransko opiše ter ga nato analizira. Postavljene hipoteze preveri in jih na koncu potrdi ali ovrže.

Spoznanja in sklepne misli pisec strne v sklepu diplomske naloge. V zaključku ugotovi, ali so cilji doseženi, in ali je hipoteza potrjena ali ovržena. Sklep je plod avtorskega dela.

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.