DOBRODELNOST TUDI V ŠTUDENTSKIH VRSTAH!

December je znan predvsem kot mesec obdarovanja, vseeno pa na srečo vedno bolj postaja tudi mesec, ko se veliko ljudi spomni na soljudi, ki jim gre v materialnem smislu slabše kot njim ali pa so bolni ali kako drugače prizadeti in zato potrebujejo pomoč.
To pa je že vrsto let znano tudi študentom Pravne fakultete v Ljubljani, kjer je vsako leto en teden v začetku decembra posvečen prav dobrodelnosti.

Dobrodelni teden je že od začetka zasnovan tako, da pridni in kreativni študentje prava (ali pa morda njihove mame …), pa tudi profesorji svojo kreativnost usmerijo v pripravo peciva in drugih slaščic, ki ga potem organizatorja prireditve – (to sta) Študentski svet in Študentska organizacija Pravne fakultete, oziroma od njiju pooblaščene osebe, ponujajo za simboličen (prostovoljni) prispevek v degustacijo (tovrstnih) sladkosti željnim mimoidočim.

V lanskem študijskem letu pa so sklenili študentje Pravne fakultete projekt še razširiti – za dobrodelnost so tako navdušili še kolege z drugih fakultet in tako uspeli za dobrodelen namen zbrati še več sredstev. Lansko leto se je dobrodelni teden zaključil s svečano prireditvijo in koncertom.

Tudi letos pa pravniki na dobrodelnost niso pozabili in so skupaj s študenti Medicinske fakultete med 7.12. in 10.12. organizirali dobrodelni teden. Poleg peciva in gratis dobre volje z lepim nasmeškom so študentom na stojnicah ponujali tudi tople napitke (OK, bodimo iskreni: kuhano vino, in sicer enega najboljših v Ljubljani!). Ob stojnici s slednjimi je bilo sicer (kot je to že ustaljena praksa) v primerjavi z ostalimi zelo živahno in družabnih momentov polno.

Letošnja novost in atrakcija hkrati je bil inovativen ročno izdelan nakit, ki ga je sama izdelala študentka Pravne fakultete – tudi ta je šel zelo dobro v promet.
Vsa zbrana sredstva so letos namenili Ustanovi za otroško nevrologijo na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Pravniki so skupaj s kolegi z medicine zanjo zbrali okrog 3500 evrov.

Poleg tega so zbirali plastične zamaške za študenta iz Fakultete za računalništvo in informatiko, ki se je v lanskem letu ponesrečil, prav tako pa tudi igrače in knjige za otroke.

Vsekakor pa je treba povedati tudi, da je letos dobrodelni teden organiziral tudi Resor za obštudijske dejavnosti na ŠOU v Ljubljani in vanj vključil sedem fakultet – Fakulteto za družbene vede, Teološko fakulteto, Biotehniško fakulteto, Ekonomsko fakulteto, Fakulteto za socialno delo in Pedagoško fakulteto.

V tednu med 14. in 18.12. so tako v sklopu dobrodelnega tedna pripravili slaščice, tople napitke, prodajali so unikatne voščilnice, angelčke in pisane šatuljice ter razvijali ustvarjalnost na organiziranih kreativnih prazničnih delavnicah.

Dobrodelni teden so zaključili s koncertom Gibonnija v Cvetličarni Mediapark, zbrana sredstva pa so namenili Pediatrični kliniko in fundaciji Študentski tolar.

Slednja je sicer prav pred kratkim zaključila s pregledom in točkovanjem vlog, ki so prispele na njihov letošnji Razpis za dodelitev denarne in materialne pomoči za študente v stiski. Denarno pomoč v višini 500 evrov bo na podlagi razpisa letos prejelo 262 študentov, materialno pomoč v obliki prenosnih računalnikov pa še šest študentov.

Vse to nam daje upanje, da solidarnost in dobrodelnost študentom nista tuja pojma in da niso neobčutljivi za bolečino in stisko soljudi.

Bodite dobrodelni tudi

Blaž Božnar

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.