Drugačna oblika podjetništva

Socialno podjetništvo je podjetništvo, ki krepi sodelovanje med ljudmi. Osredotoča se predvsem na ranljive skupine, kot so iskalci prve zaposlitve, starejši, bivši kaznjenci in uporabniki drog. Taka oblika podjetništva pomaga reševati družbene probleme.

Evropska komisija je lani marca izpeljala nov pilotni projekt, s katerim želi povezati podjetništvo s prostovoljnimi aktivnostmi državljanov po celi Evropi. Slovenija je na dobri poti, saj je bil že lani sprejet zakon o socialnem podjetništvu. V njem je zapisano, da socialno podjetništvo predstavlja trajno opravljanje dejavnosti pod posebnimi pogoji zaposlovanja, s proizvodnjo in prodajo proizvodov ali opravljanjem storitev na trgu, pri čemer ustvarjanje dobička ni glavni cilj opravljanja dejavnosti.

 

Socialna podjetja so namenjena težje zaposljivim osebam

To so iskalci prve zaposlitve, starejši od 55 let, invalidi, bivši uporabniki drog, bivši kaznjenci in ostali. Socialna podjetja delujejo predvsem na področju socialnega in družinskega varstva, varstva invalidov, znanosti, raziskovanja, izobraževanja in vzgoje, mladinskega dela, varstva in promocije zdravja, ekološke proizvodnje hrane, spodbujanja uporabe obnovljivih virov energije in razvoja zelene ekonomije, turizma, kulture in tehnike. 

 

Socialno podjetništvo je podjetništvo reševanja družbenih problemov

Socialni podjetniki si namreč želijo krepitve in povezovanja med ljudmi ter širjenje družbenih, kulturnih in okoljskih ciljev. Situacija v svetu in doma nas namreč sili, da začnemo razmišljati drugače. Opaziti moramo ljudi okoli sebe in si med seboj pomagati. 

Za mlade socialno podjetništvo pomeni pomoč pri iskanju prve zaposlitve, saj povezuje mlade, ki iščejo službo in jih združuje v različne projekte. Na to temo je lani Zavod Socialni inkubator izvedel projekt socialnega podjetništva, kjer so krepili kompetence pri mladih pri poslovnem načrtovanju. Organizirali so mednarodni podjetniški vikend, konferenco, strokovne ekskurzije, kjer so povezali 250 mladih. 

Socialno podjetništvo pomaga mladim pri pridobivanju podjetniških in socialno podjetniških znanj, ki jih potrebujejo, če želijo odpreti svoje podjetje. 

Status socialnega podjetja lahko pridobi nepridobitna oseba, če je ustanovljena za trajno opravljanje dejavnosti socialnega podjetništva na način, da bo trajno zaposlovala najmanj enega delavca v prvem letu in najmanj dva delavca v nadaljnjih letih poslovanja (socialno podjetje tipa A) ali je ustanovljena za zaposlovanje težje zaposljivih oseb, na način, da bo določeno dejavnost opravljala s trajnim zaposlovanjem najmanj tretjine teh delavcev od vseh zaposlenih delavcev (socialno podjetje tipa B). Socialno podjetje mora dokazila o pričetku opravljanja dejavnosti predložiti pristojnemu ministru v roku enega leta od pridobitve statusa. 

 

Alja Purg

Skrita koda: K7ATs

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.