Družinski zakonik – dileme in izzivi

V ponedeljek, 30.11.2009, je Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve na svoji tiskovni konferenci zavrnilo predloge, v katerih so mnoge strokovne organizacije, gibanja in posamezniki zahtevali umik sporne redefinicije zakonske zveze in družine k
Sekretarka na MDDSZ Anja Kopač Mrak in v. d. direktorice direktorata za družino Ana Vodičar, sta to odločitev utemeljila z naslednjimi besedami: »V času javne razprave ministrstvo ni prejelo nikakršnih strokovnih utemeljitev proti izenačitvi istospolnih skupnosti z drugimi družinskimi skupnostmi in niti nobenih strokovnih podlag, da bi bil ta predlog v nasprotju s koristjo otrok.« Te besede izražajo ignoranco številnih pisnih pripomb, v katerih so strokovna združenja in posamezniki posredovali strokovne argumente, ki govorijo v prid ohranitve vrednote zakonske zveze in družine kot skupnosti moškega, ženske in otrok.

Z omenjeno odločitvijo se je MDDSZ odločilo, da v času hude socialne in gospodarske krize, ko se število brezposelnih bliža 100.000, z »manipulacijo« in zavajanjem« uveljavlja socialni eksperiment na otrocih in spreminja temeljno celico družbe – t.j. družino. Predstavnica MDDSZ se sklicuje, da ni dobila »strokovnih utemeljitev«, ki jih je dobila; MDDSZ pa do danes še ni posredovalo nobene strokovne utemeljitve o potrebnosti in nujnosti spreminjanja zakonske zveze in družine kot tudi o kratkoročnih in dolgoročnih posledicah na otrocih in družbi. Ob tem velja omeniti ugotovitve komisije francoske vlade leta 2006, ki je s strokovnimi argumenti zavrnila možnost izenačitve in posvojitve otrok homoseksualnim partnerjem; nadalje študijo sociologa Gunnarja Anderssona, ki je dokazal, da so istospolne skupnosti do 167% manj trdne kot heteroseksualne in zato manj primerne za posvojitve. Prav tako podatki slovenskega Inštituta za varovanje zdravje, ki govorijo, da imajo homoseksualni pari do 435 krat večjo verjetnost okužbe z virusom HIV in da jim je za to z zakonom prepovedano darovanje krvi in organov, za MDDSZ niso dovolj relevantni.

V kratkem lahko pričakujemo, da bo Vlada sprejela omenjeni predlog Družinskega zakonika, nato pa bo o predlogu odločal Državni zbor. Zato je izredno pomembno, da o nameri Vlade govorimo v svoji okolici in se jasno in glasno zavzamemo za naše otroke in vrednoto družine. Zato vas lepo vabimo, da čim več prijateljev in znancev povabite k podpisu peticije na spletni strani, oz. naj jo lastnoročno podpišejo na listu, ki ga lahko najdejo v elektronski obliki na spletni strani 24kul.si. Na dogajanje se je odzvala tudi Komisija Pravičnost in mir pri SŠK. V četrtek, 3.12.2009 ob 17h bo, v Antonovem domu na Viču v Ljubljani, organizirala javni posvet z naslovom »Družinski zakonik – dileme in izzivi«, na katerega smo vsi povabljeni.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.