Eko, bio, Demeter, Biodar – naravno in po strogih predpisih

Vse, kar je pridelano na domačem vrtu ali njivi, ni nujno, da je ekološko.

Ekološka živila  so pridelana in predelana na naraven način. Zato odpade uporaba pesticidov, konzervansov, umetnih arom, barvil in gensko spremenjenih organizmov. Oznake bio, eko, organic in druge so registrirane in kontrolirane oznake, za katere veljajo zelo strogi predpisi. Oznaka eko/bio se lahko uporablja samo za proizvode, ki imajo več kot 95 % ekoloških sestavin. Če je na živilu oznaka »eko« ali »bio«, mora biti certifikat na vpogled pri prodajalcu, za vsemi pa stojijo pooblaščene kontrolne organizacije, ki preverjajo ustreznost živil.

 

Eko oziroma ekološko

Eko certifikat je dokument, ki ga izda neodvisna pooblaščena nadzorna organizacija, ki potrdi skladnost pridelave, predelave, pakiranja, skladiščenja in transporta ekoloških pridelkov in živil z veljavnimi mednarodnimi (IFOAM) in slovenskimi predpisi za ekološko kmetijstvo. Nadzorna organizacija vsaj enkrat letno nenapovedano pregleda kmetijo. Če je kontrola pozitivna, dobi kmetija certifikat, za proizvode pa lahko uporablja oznake, kot sta pri nas eko znak in biodar, v tujini pa ernte, biodyn, bioland in drugi.

V Sloveniji podeljuje označbo »ekološki« Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Certifikat pomeni, da je pridelek vzgojen in pridelan v slovenski zemlji in ne vsebuje škodljivih kemijskih dodatkov in pesticidov.

 

Demeter

Demeter je blagovna znamka za proizvode, pridelane po biološko-dinamični metodi. Uporabljati jo smejo le pogodbeni partnerji, ki so podvrženi strogi kontroli. Oznaka Demeter pomeni upoštevanje najstrožjih možnih standardov. Zahteva najstrožje standarde čistosti izdelkov ter uporabe škropil in gnojil. Zdravje rastlin krepijo z zeliščnimi preparati in s čaji, kolobarjenjem in upoštevanjem pravega časa za vsako opravilo. Živali v hlevih niso privezane, kravam ne režejo rogov, oploditev živali se opravlja le po naravni poti.

 

Biodar

Blagovna znamka Biodar je kolektivna blagovna znamka za ekološka živila, pridelana in predelana po standardih Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije. Nadzor nad izpolnjevanjem standardov kot tudi osnovno kontrolo nad pridelavo in predelavo ekoloških kmetijskih pridelkov izvajajo tri kontrolne organizacije. Standardi zveze so v nekaterih primerih strožji od Pravilnika o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov in živil. Kmetje so tako podvrženi visokim zahtevam eko pridelave in predelave.

 

Brez gso

Vsa živila, ki so bila pridelana ali predelana v skladu z vsaj enim standardom (EKO, Demeter, Neuform), so tudi živila, ki ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov (GSO). Nekateri proizvajalci so se odločili, da svoja živila dodatno testirajo, na podlagi česar pridobijo pravico označevati živila z oznakami, kot so BREZ GSO ali GMO FREE. Najstrožji nadzor je nad izdelki iz soje.

 

Fairtrade

Pravična trgovina (angleško Fairtrade) je trgovinsko partnerstvo, ki pomaga šibkejšim proizvajalcem iz držav v razvoju, predvsem iz Afrike, Latinske Amerike in Azije. Ti se lahko predstavijo na globalnem trgu. Zagotavlja jim boljše pogoje dela in prodaje, pošteno plačilo ter spodbuja njihov dolgoročni razvoj.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.