Erasmus izmenjava

»Erasmus izmenjava je nepozabna izkušnja,« je stavek, ki ga najpogosteje slišimo, kadar kogarkoli povprašamo o izmenjavi nekje izven Slovenije. Ali je temu res tako? Pravzaprav je. In ne samo, da je to izkušnja, ki je nikoli ne pozabiš. Odpre ti širši in bolj kritičen pogled na svet, z njo se znebiš določenih predsodkov in spoznaš, da ne glede na to, kako so v naši domovini vsi črnogledi, Slovenija le ni tako zelo slaba država.

Konec avgusta 2015 sem se odpravil na Erasmus izmenjavo v Francijo, v mesto Toulouse, središče aeronavtične industrije. Kar nekaj časa sem se odločal, kam iti in če sploh želim na izmenjavo. Še sam ne vem, zakaj sem se nazadnje odločil za Francijo. Pred odhodom nisem govoril francosko in tudi njihovega življenjskega stila nisem poznal dovolj dobro. Najverjetneje me je navdušil ambient in dediščina na jugu Francije. Slišal sem tudi, da ljudje na tem območju živijo precej bolj sproščeno, kot v ostalih delih Evrope.

Ob prihodu v Toulouse kljub jezikovni oviri nisem imel nobenih večjih težav z urejanjem administrativnih zadev, med katere so spadali odprtje bančnega računa, ureditev stanovanjskega zavarovanja, najem stanovanja in ostalo. Moje znanje francoščine je takrat obsegalo nič več kot ‘bonjour’ in ‘merci’. ‘Welcome team’ iz Toulouse Business School-a je bila zelo ustrežljiva in nam Erasmusovcem v veliko pomoč pri urejanju vsega potrebnega za življenje v Franciji.

Nisem se še dobro vselil v stanovanje, ko so se že začeli spoznavni ‘žuri’ in en dva tri sem spoznal kopico novih ljudi iz Amerike, Filipinov, Anglije, Nemčije, Mehike in številnih drugih držav. Neverjetno se mi je zdelo, kako odprti so vsi študenti, brez predsodkov in pripravljeni na spoznavanje.

Program in učni proces na fakulteti sta povsem drugačna kot pri naši domači Ekonomski fakulteti. V mojem primeru je bil študij bolj usmerjen v študijske in praktične primere ter pripravo in oddajo raznih poslovnih poročil. Lažje ali težje? Isto, ampak drugače. Sam študij ekonomije je glede na določene izraze in kratice, ki se uporabljajo, verjetno celo lažji v angleškem jeziku, zato s študijem v tujem jeziku nisem imel nikakršnih težav.

Naj poleg študija omenim še vsa potovanja. Toulouse je odličen za raziskovanje azurne obale, zahodne francoske obale ter severnega dela Španije. To priložnost smo več kot dobro izkoristili in obiskali Barcelono, Andorro, Marseilles, Carcassone, Avignon in še mnogo drugih mest. Potovanja na izmenjavi so bila veliko bolj sproščena, saj je edina skrb, ki jo dejansko imaš, študij, in še ta je manjša, kot v Sloveniji.

Meseci v Franciji so minili tako hitro, da ob povratku sploh nisem imel občutka, da sem bil na izmenjavi. Nič se ni spremenilo, vendar mi je nekaj vseeno manjkalo. Pogrešal sem življenjski stil in nova poznanstva. Vendar ti izkušnja ostane v spominu, kontakte prijateljev pa lahko uporabiš kadar si zaželiš novih potovanj po celem svetu. Tudi sam menim, da je »izmenjava nepozabna izkušnja.« Glede na priložnosti, ki nam jih ponujajo, je Erasmus ali katerokoli drugo izmenjavo potrebno izkoristiti!

Matevž Skrbiš

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.