Evro

Polovica Slovencev je prepričana, da je evro ublažil učinke finančne krize, 45 odstotkov pa je mnenja, da je evro negativno vplival na finančno krizo.

S to raziskavo Slovenci niso izrekli največje zaupnice evru. Istočasno pa so slovenski anketiranci med tistimi v območju evra pokazali najmanj vere v to, da bi bili pred krizo bolje zaščiteni, če bi obdržali tolar. Tako je namreč menilo le 29 odstotkov vprašanih, 67 odstotkov pa se s tem ni strinjalo.

Manj zaupanja v blagodejnost ohranitve lastne valute so pokazali le še Slovaki, Luksemburžani in Finci, po drugi strani pa je polovica ali več Italijanov, Ciprčanov, Špancev in Portugalcev menila, da bi bili pred krizo bolje zaščiteni, če bi obdržali liro, funt, peseto in escudo.

Najbolj se s trditvijo, da je evro blažilec finančne krize strinjajo na Slovaškem, kateri so evro prevzeli 1. januarja lansko leto, takrat, ko je bila finančna kriza ravno v polnem zamahu. Več kot polovica vprašanih je takega mnenja tudi na Cipru, v Italiji, na Madžarskem, na Malti, v Avstriji, na Portugalskem, v Belgiji, v Luksemburgu, v Grčiji in na Finskem. Kar pomeni, da se Slovenci s svojimi mnenji in stališči uvrščamo na 11. mesto v območju evra. V povprečju se v sedemindvajseterici z vlogo evra kot blažilca strinja 41 odstotkov vprašanih, 45 odstotkov pa ne. Najmanj so vanjo prepričani v Bolgariji, Veliki Britaniji, na Poljskem in Švedskem, obenem pa se tudi 51 odstotkov Nemcev ne strinja, da je evro ublažil učinke krize. Nemci so tako edini izmed državljanov EU, ki uporabljajo evro, ki so se znašli pod povprečjem celotne unije glede zaupanja evru v krizi.
Po mnenju strokovnjakov na ekonomski fakulteti je evro velik blažilec finančne krize, saj je zelo močna in vredna valuta. Njihovo mnenje je takšno, da če Slovenija ne bi sprejela evra, bi vrednost tolarja danes tako padla, da bi bil v primerjavi z drugimi valutami veliko manj vreden kot pred krizo. In prav zaradi tega je sprejetje evra velik blažilec finančne krize, vendar se tega ne zavedamo, saj nismo doživeli finančne krize, ko je bila naša glavna valuta tolar.

Gašper Kržišnik

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.